Sista räkmackan?
Då jag av gammal ohejdad vana beställde en lockande räkmacka på Bröd & Salt i Mood-gallerian hann jag glädjas över fyndpriset: 95 kr och då ingick kaffe och kaka! i precis tre minuter innan jag insåg att räkor inte är något man gladeligen stoppar i sig längre.
Trots att jag följt den mycket märkliga debatten så hade detta glidit ur mitt minne helt och hållet när jag snabbt skulle fixa en lunch på väg tillbaka till kontoret.
Räkmackan har ju varit min räddning så många gånger! Det matigaste man kan få på ett fik. Den perfekta presenten till någon som är lite halvkrasslig men ändå hungrig. En snabb lunchlösning och en toppenmiddag när man ska äta framför tv:n, i pyjamas.
Nu är det slut med det. Vi kan dock fortfarande äta räkor från Barents hav. Vår egen landsbygdsminister, Eskil Erlandsson, kommer att fortsätta äta rödlistade räkor. Henrik Johansson på Göteborgs Fiskeauktion kommer inte att följa WWF:s rekommendation. Känns det igen? Var det inte så att det kryllade av torsk också, just innan den nästan helt försvann?
Jag väljer att lyssna på WWF men behöver nu hitta ett substitut för den överlägsna räkmackan. Hjälp!
Här hittar du WWF:s Fiskguide för 2014