Schmaltz – ett litet mysigt hak på Östermalm
Äntligen har jag varit på mysiga Schmaltz på Östermalm. Ett pyttelitet hak där man sitter i knät på bordsgrannarna och trivs som fisken i vattnet!
Ska du besöka Schmaltz för en middag bör du boka bord. Vi har dock ruggig tur och får ett bord för två. Man kan också sitta i baren, men de gulliga borden med skinnklädda soffor och sköna stolar drar ju mer.
Menyn är liten och lättöverskådlig med snacks, deli, mellanrätter, sött och ost. Mitt sällskap tar in Flapsteak med rostad pumpa (145 kr) och så lite schmaltz med bröd (35 kr) till det. Jag är inte tokhungrig så jag beställer kycklingleverparfait med bröd och cornichons (85 kr). Kötträtten är generös och perfekt stekt. Min kycklinglever är precis så god som jag hoppats på och små inlagda gurkor kan jag inte få nog av.
Jag gör misstaget att beställa in ett glas 2017 Sui Lieviti Frizzante, Orsi, Reggio Emilia för 125 kronor. Ett glas bubbel vill en ju ha! Och jag känner igen namnet. Jo, för jag drack detta vin i Uppsala på Dryck & Mat och blev lika besviken då. Det är ett naturvin, ofiltrerat, ganska mörkgult, oxiderat och väldigt långt från det torra mousserande vin jag var sugen på. Likväl slinker det ner och passar faktiskt bra till kycklinglevern. Nästa glas vin blir dock ett glas riesling trocken från Pfalz. Kallt, torrt och supergott!
Schmaltz otippat prisvärt
Förutom uppmärksam och trevlig service tycker jag att Schmaltz är ett otippat prisvärt ställe. Dessa växer minsann inte på träd här på anrika Östermalm så det kan vara värt att notera. Jag har också hört att de ska ha fantastiska luncher här så det kanske blir mitt nästa besök. För jag vill absolut komma tillbaka!