Sallad Niçoise med grillad tonfisk, sparris och rostad potatis
Den här varianten på klassikern Sallad Niçoise eller Salada Nissarda som den också kallas, gör jag med grillad grön sparris och rostad potatis. Den blir supergod och väldigt matig.
Jag har gjort ett mer klassiskt recept på Sallad Niçoise med grillad tonfisk, kokt potatis och harricots verts. Men eftersom det här hör till mina favoritsallader testar jag gärna nya varianter.
Vi kör potatisen i airfryer med olja och salt. På det sättet är den klar på 15 minuter. Det går så klart utmärkt att rosta potatisen i ugnen, eller på grillen i en folieform med olja och salt. Försök att göra salladen så att potatisen är varm eller åtminstone ljummen när du serverar den. Det blir allra godast!
Om du ändå tänder grillen för att laga sparris och tonfisk kan det vara behändigt att rosta potatisen i en form på grillen innan. Den tarvar en hel del olja för att inte bränna fast men det blir väldigt gott.
Sallad Niçoise hör till de riktigt matiga salladerna och den blir också rejält salt tack vare sardeller, kapris och oliver. Så håll igen på saltet i dressingen och salta bara fisken lätt.
Jag dricker gärna ett glas kallt rosévin till min sallad, men älskar du vitt vin, bubbel, ljus eller mellanmörk lager eller gott kranvatten så fungerar det minst lika bra.
Sallad Niçoise med grillad tonfisk, sparris och rostad potatis
Ingredienser
- 2 skivor tonfisk gärna msc-märkt
Dressing:
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk balsamvinäger
- 1,5 dl olivolja
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 tsk socker
Sallad:
- 3 ägg
- 4 potatisar skurna i bitar + olja och salt
- 1 huvud romansallad
- 8 sardeller
- 2 msk kapris
- 100 gram grön sparris "snoppade"
- 0,5 dl svarta oliver utan kärnor, eller kalamata
- 1 burk kronärtskockor i olja skurna i kvartar
Instruktioner
- Börja med att koka äggen i ca 7 min. Ta upp och kyl av.
- Blanda dressingen medan äggen kokar. Riv vitlök ner i en stor skål. Tillsätt senap, vinäger, olja, salt, peppar och socker och vispa kraftigt till en tjock dressing.
- Ugnsrosta potatisen i en airfryer, i ugnen eller på grillen med olja och salt tills den är helt mjuk.
- Häll av ca 0,5 dl av dressingen i en såsnipa och spara till servering. Riv ner romansalladen i skålen och blanda ordentligt med dressingen.
- I en vid salladsskål: Bottna med den dressade salladen.
- Dela de kokta äggen och lägg på. Lägg ut sardeller, kapris, oliver och kronärtskocka.
- Grilla eller stek den gröna sparrisen.
- Olja in tonfisken och salta och peppra. Stek hastigt på grill eller i stekpanna ca 30 sek på varje sida. Skiva upp fisken.
- Tillsätt sparrisen och lägg tonfisken överst. Drissla lite dressing över salladen. Servera med extra dressing på sidan av.