Liten lektion och provning av sake på Tak med Dewazakur Sake Brewery
På Frida Ronges restaurang Tak i Stockholm har de ett stort utbud av japanskt risvin – sake. Just den här veckan var paret Shotaro och Akari Nakano från Dewazakura Sake Brewery på besök och visade upp sina nama-zake, ofiltrerad sake.
Det finns cirka 1300 sake-bryggerier i japan och Shotaro och Akari Nakanos bryggeri, Dewazakura Sake Brewery, ligger tre timmar(om du åker snabbtåget –Shinkansen) nordväst från Tokyo i Tendo, Yamagata. I deras område finns 50 andra bryggerier.
– Det lämpar sig bra för sake då det är kallt klimat där, berättar Shotaro Nakano.
Sake görs under vinterhalvåret. Och just den här ofiltrerade nama-zaken är extra känslig och måste förvaras kallt. Nama-zake är ofta fruktig och kan gå från torr till söt. Det är aldrig mer än 21 % alkohol i sake och dessa har 16-17 % alkohol. I Japan har man distrikt för risodling för sake precis som Frankrike har för vinodlingar. Sakeriset är exklusivt och odlas inte för att ätas.
Många tror helt galet att sake är starksprit. Oftast är alkoholstyrkan på mellan 16 och 17 procent. Står det 60 % eller till och med 80 % handlar det om risets polering.
Sake finns i en oändlig mängd variationer. Smaken förändras genom grad av polering av ris, fermentering, lagring och så vidare. Det finns mousserande sake och till och med avec-sake – kijo-shu, som istället för vatten och ris görs på … sake och ris! Sedan lagras den först på ståltank och sedan på boubonfat. En riktigt spännande smakupplevelese.
I Sverige finns det en man som är så starkt förknippad med sake att han kallas för Mr Sake bland dryckesfolk – Åke Nordgren. Han kan i principå allt om sake, och det han inte vet tar han genast reda på för hans sake-nyfikenhet upphör aldrig.
Dessutom är Åke en bjussig själ som gärna delar med sig av sina kunskaper och sprider budskapet. Han sitter inte och tjyvhåller på sin sake-information utan berättar entusiastiskt för alla som vill lyssna. Och det vill man! Eftersom människor som brinner för saker – vad det än må vara, alltid är intressanta att lyssna på. Hans företag Akebono förser många av Stockholms krogar med delikat sake och på hemsidan kan du lära dig massor om japansk dryck.
Och på den här sidan som finns på Akebonos hemsida: sake.se
kan du lära dig det mesta du behöver veta om sake.