Så räddar du marmelad och sylt som blivit för hård
Även om du följer samma recept som du vanligtvis brukar lyckas med, så händer det att marmelad och sylt blir alldeles för hård. Det händer mig också. Här är mitt bästa tips på hur du löser det på ett enkelt sätt.
När du stått och rensat krusbär, mirabeller eller annan frukt och bär i ditt anletes svett, är det nog så förargligt om marmeladen sedan blir för tjock och inte går att bre. Men! Det löser du på ett enkelt vis. Enkelt men inte utan kladd tyvärr. Inte för mig i alla fall.
Du måste koka om marmeladen/sylten och spä ut den med lite mera vatten. Här får man gå lite på känn men oftast krävs det inte så mycket vatten. Till en burk (2 dl) stenhård grön tomatmarmelad tog jag drygt 0,5 dl vatten och kokade upp. Under tiden marmeladen kokade ihop igen så rengjorde jag burken. Sedan är det bara att hälla tillbaka marmeladen och låta den svalna. Det extra böket är så värt det istället för att bli förbaskad varje gång jag ska försöka gröpa ur marmelad för att lägga på min frukostmacka. I vrede! Det är inte en bra start på dagen.
Om jag orkar häller jag först marmeladen i en kanna med pip innan jag häller den i burken. Det brukar minska spillet. Men om jag är slö så häller jag direkt från kastrullen och det hamnar ofelbart både i vasken och på utsidan av burken. Men det där väljer du själv.
Här är några recept på sylt och marmelad som jag brukar göra.
Syrlig rabarbermarmelad – mitt enkla recept
Enkelt recept på krusbärsmarmelad med vanilj
Enklaste receptet på godaste vinbärssylten!