Risotto med kyckling – recept och tips
I mitt recept på Risotto med kyckling kokar du en hel kyckling och får en god buljong till din risotto. Det tar lite tid men är verkligen värt besväret!
Gå till receptDet var min goda vän Eta Kroon, också långvarig medarbetare på tidningen Allt om Mat, som brukade laga en krämig risotto med kyckling till mig. Det här är min variant på hennes kycklingrisotto. Den blir inte exakt som hennes men fantastiskt god ändå!
Koka kyckling – enkelt men kleggigt!
Att koka en kyckling är superenkelt, men det tar lite tid och är ganska geggigt när du ska rensa och bena ur den. Detta är med andra ord en rätt som jag gärna lagar när jag är i lägenheten i stan med tillgång till rinnande varmt vatten. I stugan skulle jag göra en annan och enklare variant på risotto.
Det är viktigt att du skummar av vattnet kycklingen kokar i innan du häller i grönsaker och kryddor, för att få en klar och fin buljong. Om du inte har händer gjorda av asbest eller kevlar så kan det vara klokt att dra kycklingen i bitar och låta den svalna på en skärbräda innan du benar ur den.
Inte så noga med måtten i recept på Risotto med kyckling
Måtten i recepten är lite ungefärliga, som det ofta blir med risotto. Det beror lite på hur het platta du har, hur fort vätskan kokar bort och så vidare. Men var beredd med mera vin och buljong för säkerhets skull och se till att smaka av då och då.
Även när du kokar buljongen är receptet ganska dynamiskt, har du inte purjolök eller morot så blir det en god buljong ändå. Ta det du har av soppgrönsaker bara. Har du rotselleri och vanlig gul lök hemma så använd det.
Parmesan kan man ju nästan inte få för mycket av. Jag har i en ansenlig mängd i själva risotton men serverar ändå med extra ost vid sidan av. Sedan är jag galen i svartpeppar så den vill jag ha nymald på toppen av min risotto.
Risotto med kyckling
Ingredienser
- 1 kyckling ca 1,3 kg
- vatten
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 1 dm purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 lagerblad
- 8 vitpepparkorn eller svartpeppar
- 1 msk timjan
Risotto:
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk olja
- 2,5 dl arborioris
- 2,5 dl torrt vitt vin
- 5-7 dl kycklingbuljong från koket
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 15 cocktailtomater delade
- 2 dl parmesan
- 2 msk smör
Till servering:
- färsk basilika
- parmesan
- svartpeppar
Instruktioner
- Lägg kycklingen i en gryta med lock och täck med vatten. Låt koka upp och koka i minst 15 minuter innan du skummar av det grå skummet som flyter till ytan.
- Hacka morot, lök och purjo i stora bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med vitlök, lagerblad, peppar och timjan.
- Låt kycklingen sjuda under lock i ca 1 h.
- Ta upp kycklingen, dra av låren och låt svalna på en skärbräda.
- Sila av buljongen i en bunke, häll tillbaka i grytan och koka ner utan lock till ca hälften återstår.
- Dra av skinnet och ta av allt kött från kycklingen. Hacka i ganska stora bitar. Lägg åt sidan.
- Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olja i en vid stekpanna utan att löken tar färg.
- Häll i ris och rör om så att det kommer olja på alla riskorn.
- Ha en soppslev i grytan med buljong och häll på buljong på riset i omgångar, ca 1,5 dl åt gången. Låt koka in i riset innan du tillsätter mer. Rör hela tiden i riset.
- Häll på vinet och låt det också koka in.
- Tillsätt kycklingkött och tomater. Salta peppra och smaka av.
- När riset fortfarande är al dente och nästan klart tillsätter du parmesanen och smör. Risotton ska vara krämig. Känns den för fast tillsätter du lite extra buljong.
- Servera med färsk basilika, extra parmesan och svartpeppar.
Fler recept med kyckling:
Kycklinpasta med tomatsås – recept
Recept på snabb kycklinggratäng
Mums!