Recept på Yoghurt-bearnaise – en lättare sås till grillat
Mitt recept på Yoghurt-Bearnaise kommer aldrig i livet att kunna ersätta den äkta såsen. MEN! Den kan vara ett fullgott alternativ för den som vill åt smaken av dragon, men inte vill äta så mycket smör. Den passar också perfekt som dipp till lättsaltade chips. YUM! Testa själv! Den kommer att bli sommarens sås här i stugan.
Bearnaisesås är min absoluta favoritsås. Att få en riktig varm bearnaise till en god köttbit med pompe är som att komma till himlen. Att ”klappa” en egen däremot… Plötsligt förstår jag exakt hur mycket smör som ska i för att såsen ska bli så där fantastisk.
Fungerande substitut till Bearnaisessås
I varje matbutik finns nu en uppsjö av färdiga ”bearnaissåser”, varenda kock (manlig alltså) ska ha sin egen. Som så många påpekat i diverse Facebook-trådar är dessa absolut inte heller i närheten av äkta bea eftersom de är kalla emulsioner på ägg och olja, som en majonnäs. Inte desto mindre kan dessa fungera som mycket ok substitut när ork och lust tryter. Och det gör den! Och bara att slippa se allt smör gå ner i kastrullen kan vara värt en hel del för mig.
Det var fantastiska matkreatören Lisa Lemke som i sin bok ”Till grillat” visade att jag kunde koka ihop dragon med lök och vinäger och sedan bara blanda med lite turkisk eller grekisk yoghurt för att få fram en smak jag älskar men med en fetthalt som gör att jag kan äta den varje dag. Nu har jag förenklat Lisas recept ytterligare och använder dragon i vinäger, lite salt plus sherryvinäger i turkisk yoghurt. Det blir typ ingen disk och ändå jättegott!
Yoghurt-bearnaise funkar lika bra som dip
Min vän Patrik Jäder har länge efterlyst en dipp som smakar bearnaisesås. Och här är den nu! I väg med dig till affären och köp ingredienser till min Yoghurt-bearnaise nu genast, samt antingen vickningschips (finns de fortfarande?) eller bara lättsaltade. Kanske lantchips? Jag lovar att du inte kommer bli besviken på den här dippen Jäder!
Yoghurt-bearnaise
Ingredienser
- 2 dl turkisk yoghurt eller grekisk, gärna 10%
- 2 msk dragon i vinäger
- 2 msk sherryvinäger
- 0,5 tsk salt
Instruktioner
- Rör ihop alla ingredienserna och smaka ev av med mer salt och lite peppar.
- Såsen blir nästan ännu godare om den får "stå till sig" i kylen över natten.
Bra att göra den dagen innan med för att få lite mer smak. 👍