Mera bullar! Recept på Susannabullar
Tredje gången jag bakar bullar på en månad! Vad hände? Jo hembakningsrådet hände. Birgit där har fått i gång min bakningslust på ett aldrig tidigare skådat vis! Hon ville att jag skulle testa det enkla receptet på Susannabullar i boken Bara Bullar – en bakläxa. Sagt och gjort!
Efter att ha provat baka kanelbullar för första gången i livet, mitt recept finns här, och sedan gått vidare till Rimbobullen, recept här, tyckte Birgit på Hembakningsrådet att jag borde testa den lättbakade Susannabullen. Receptet går ut på en fördeg och sedan en vanlig deg, men inget som ska knådas i timmar. Du behöver ingen apparat, och sedan ska degen inte ens kavlas!
Istället bottnar du bullformar med lite av fyllningen, formar längder av degen som du skär i bitar och lägger på fyllningen. Sedan gör du en grop med fingret i bullen och spritsar i mera fyllning. KLART! Hur enkelt som helst och faktiskt kanske… ännu godare än Rimbobullen! Ja nu har jag ju nyss sagt att det är världens godaste bulle, men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig!
Det gör inget att bullarna ser lite knasiga och ojämna ut när de åker in i ugnen. De blir liksom fina ändå efter gräddning. och tänk bara allt meck som du slipper. Så himla skönt ju!
Receptet har jag ändrat något. Jag har lite salt i degen och så har jag – så klart – ökat på fyllningen. Att dubbla mängden var att ta i för mycket. Men 1 + 1/2 sats blir perfekt så jag har ändrat till det, på ett ungefär. Jag skippade även flagad mandel (på grund av allergi) som det ska vara på Susannabullarna. Men det är ju allmänt känt att allt blir godare med nötter och mandel på, så ha det på dina bullar vettja. Då blir de dessutom även snyggare!
Susannabullar
Utrustning
- Bullformar
Ingredienser
Fördeg:
- 50 gram jäst
- 2 dl mjölk
- 4 dl mjöl 240 gram
Deg:
- 200 gram smör rumsvarmt
- 1 dl strösocker ca 90 gram
- 3 ägg medelstora
- 6 dl vetemjöl ca 360 gram
- 0,5 tsk salt
Fyllning:
- 250 gram smör rumsvarmt
- 2,5 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
Pensling:
- 1 ägg uppvispat med lite vatten och salt
Garnering
- Mandelspån
Instruktioner
- Fördeg: smula sönder jästen i en bunke. Häll på mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt vetemjöl och blanda allt till en deg. Låt jäsa under plast i ca 30 minuter.
- Deg: arbeta in smör, socker, ägg och mjöl i fördegen. Arbeta ihop till en relativt jämn deg. Den kan fortfarande vara lite kladdig. Låt vila under plast under tiden som du gör fyllningen.
- Fyllning: rör samman smör, socker och vaniljsocker. Lägg i en spritspåse. Ställ ut 40-50 bullformar på plåtar.
- Spritsa 1/3 av fyllningen i bullformarna.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två längder. Forma lite slarvigt till längder som delas i bitar, ca 1,5 cm breda.Lägg bitarna (utan att forma dem) i bullformarna.
- Gör en grop i varje bulle och spritsa i resten av fyllningen. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna försiktigt med äggvispet. Strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen i 6–8 minuter.
Nya favoriten bland bullar!