Recept på Snabb fransk kycklinggryta med dijon
När jag bjuder på middag uppskattar jag rätter som står klara i förväg. Så att jag får umgås med gästerna istället för att stå i köket och dona. Mitt recept på Snabb fransk kycklinggryta med Dijon är exakt en sådan rätt.
Gå till receptJag älskar kycklinggrytor. De går att variera i det oändliga och är ofta ganska snabblagade. I den här grytan använder jag både fransk och svensk senap för extra sting. Vitt vin och timjan sätter smak, och grädde gör att såsen blir oemotståndlig.
Jag serverar den franska kycklinggrytan med ugnsrostade grönsaker och potatis men om du älskar ris, pasta eller potatismos så fungerar det också utmärkt som tillbehör.
Snabb fransk kycklinggryta med dijon kan stå färdig när gästerna kommer
Det fiffiga med det här receptet på Snabb fransk kycklinggryta med dijon med ugnsrostade grönsaker är att du kan ha allt klart när gästerna kommer. Du bara slår på ugnen och låter grönsakerna tillagas medan du umgås och bjuder på tilltugg. Grytan kan stå färdig på spisen och bara hettas upp precis innan servering.
Jag läste ett tips i en gammal guidebok för hemmafruar som löd: Du ska möta dina gäster med iverns rosor, inte med spisens! Jäkligt gammelscmökko så klart, men ändå finns där en poäng. Nog är det väldigt skönt att hinna duka, slänga på läppstift och till och med slå sig ner med ett glas kyld dryck innan gästerna plingar på?
Vilken kyckling blir bäst i grytan?
När du ska välja kyckling får du nästan utgå från din plånbok. Är det strax efter lön kanske du väljer majskyckling eller gårdskyckling. Vill du dessutom att detta ska bli en otroligt snabblagad rätt kanske du väljer färdigstrimlad kyckling.
Behöver du gå på något mera prisvärt så hejar jag på att köpa kycklinglårfilé och strimla själv. Den styckningsdetaljen blir i princip aldrig torr, hur länge den än får koka i en gryta. Är det extrapris på kycklingbröst eller minutfiléer, ja då väljer du det. Allt fungerar tack och lov i denna enkla men smakrika gryta.
Här är tips på några andra rätter som passar bra när du ska ha gäster.
Italiensk kycklingsoppa på hel kyckling
Gryta på fransyska med chili och svarta vinbär
Laxpanna med fetaost – allt i en form
Snabb fransk kycklinggryta med dijon
Ingredienser
- 1 kilo kycklingfilé lår eller bröst
- 2 gula lökar
- 2 paprikor röda
- 2 msk olja
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1,5 dl vitt vin torrt, oekat
- 3 dl grädde
- 1 msk timjan
- 0,5 dl dijonsenap
- 2 msk svensk senap typ vanliga Slotts
- 2 msk Maizena ljus redning
Tillbehör:
- 1 kilo potatis
- 0,5 kilo morötter
- 2 rödlökar
- 2 msk olja
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela potatis, morötter och lök. Blanda på stor ugnsplåt med olja och salt. Rosta i minst 25 min tills alla grönsaker är mjuka.
- Strimla kycklingen. Hacka lök och paprika.
- Hetta upp olja i en stor gryta.
- Stek löken på hög värme tills brynt. Tillsätt paprika och stek ytterligare minst 5 min.
- Stek kycklingen på hög värme i grytan med lök och paprika och rör om hela tiden så att den inte bränner fast. Salta och peppra.
- Häll i vin, grädde, timjan och senap. Låt puttra på medelvärme i ca 10 min.
- Red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.
- Servera grytan med ugnsrostade grönsaker och potatis.
Jätte gott slängde i några oliver i grytan och rödbetor i ugnen om man tycker om! Tack verkligen för ditt recept.
Tack för tips John!
Så klart man gillar både oliver och rödbetor!
Malin
Kommer testa detta men blev nyfiken vilket vin du tycker passar till?
Hej!
Här skulle jag välja en något smörig chardonnay eller ett franskt ljust rosévin.
T ex: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/laroche-562101/
Eller: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chateau-vignelaure-9066601/
Allt gott!
Malin