Recept på fransk omelett – frukost för vinnare!
Om någon missat det så säger jag det igen: jag älskar ägg! Med ägg i kylen kan du alltid fixa en vettig måltid. Både till frukost, lunch och middag. En favoritfrukost är fransk omelett med ost. Här är mitt recept.
Gå till receptJag äter följande frukost nästan dagligen: Ett stekt ägg, en skiva stekt kalkon eller skinka, tomater, kaffe och en smörgås med ost och gurka. Gärna med ett glas apelsinjuice till.
Omelett – perfekt helgfrukost
Nu är det helg och då festar jag till det med äggröra eller som i dag, omelett! Det är ju enkelt på många vis, men också lätt att misslyckas med. Så här kommer mina bästa tips för en lyckad omelett.
Strunta i att hälla vatten i äggen. Det blir tillräckligt fluffigt om du bara vispar upp ägget i pannan med en gaffel eller något liknande. Stek inte på hetaste utan ha plattan på medelvärme hela tiden så är det enklare att ha kontroll på omeletten.
Stek gärna i smör för bästa smak och krydda upp dina ägg med salt peppar och gräslök om du har det. Rulla ihop omeletten från ett håll med två stekspadar eller ätpinnar och häll över omeletten på tallriken. Det går inte att lyfta den utan att den går sönder.
Fransk omelett med ost
Ingredienser
- 1 msk smör
- 2 ägg
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- gräslök eller annan färsk krydda om du har
- 2 skivor ost
Instruktioner
- Smält smöret i en stekpanna samtidigt som du vispar upp äggen i en skål.
- Salta och peppra äggsmeten. Tillsätt gärna någon hackad färsk krydda om du har. Basilika eller gräslök t ex.
- Häll smeten i pannan och ha plattan på medelvärme. Rör om lite i smeten medan du steker omeletten.
- När den är halvklar, efter någon minut, lägg på ost och låt smälta en stund.
- När omeletten nästan är genomstekt men ändå lite krämig på ovansidan, rulla ihop den i pannan med hjälp av två ätpinnar eller stekspadar. Häll över den på en tallrik och servera genast, gärna med lite sallad.