Recept på Moules frites – min bästa bjudrätt
Moules frites ses som Belgiens nationalrätt. Den är också en av de snabbaste, mest prisvärda lyxmiddagar jag kan slänga ihop, och varje gång blir jag överraskad över hur gott det är med musslor i vin och grädde med pompe och majonnäs – en sanslöst lyckad kombination!
Moules frites är den perfekta rätten att bjuda på när ni är två som ska äta middag ihop. Den går på ett kick att laga, särskilt om ni hjälps åt så att den ena rensar musslor och den andra hackar lök och persilja. Teamwork for the win! Som det heter på ren svenska.
Viktigt att tänka på när du rensar musslor
Jag kör med köpta pommes frites, helst Ica:s egna som heter Jumbo Frites och säljs i påsar på 750 gram. De tar 35 minuter i ugnen och på den tiden hinner ni både med en aperitif, att duka fint och göra hela rätten klar. Fantastiskt eller hur?
Att ”rensa” musslor går ut på att kolla att alla lever, är de öppna ska de stänga sig när du knackar på skalet. Är skalen trasiga måste de också slängas. Skölj musslorna i rinnande vatten och ta bort det så kallade ”skägget” om musslorna har det. Hittar du inte färska blåmusslor i fiskdisken kan du köpa frysta. De som säljs färska i blått nät är oftast odlade svenska musslor. De i rött nät är viltfångade. Ett nät på ett kilo räcker till två personer.
Klassiska receptet på musslor godast!
Jag har testat musslor kokta på massor av olika sätt, i öl, med mögelost, med kokosmjölk och chili etcetera. Ändå håller jag den klassiska kokningen med vitt vin, grädde och persilja för att vara den godaste. Men blåmögelost var en överraskande god kombination som jag kan längta efter ibland.
Det fiffigaste sättet att äta musslor på är med ett redan tömt skal som en liten tång. Med det nyper du lätt ut se andra musslorna. Jag brukar rensa dem och lägga i den underbara såsen så att det blir som en soppa. Sked och servetter är ett måste till denna rätt. Vitt torrt vin är också väldigt gott till. Om jag väljer alkoholfritt blir det en torr äppelcider.
Moules Frites
Utrustning
- Stor kastrull med lock
Ingredienser
- 1 kg blåmusslor
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 1 dl vispgrädde
- 1,5 dl vitt vin torrt, ej fatlagrat
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk bladpersilja hackad
- 500 gram pommes frites t ex Ica:s Jumbo Frites
- salt
- Hellmans majonnäs
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225-250 grader och laga pommes frites efter instruktionerna på påsen. Salta ordentligt!
- Rensa musslorna, se till att de lever genom att knacka på de öppnade och se att de sluter sig. Skölj dem och ta bort de trasiga.
- Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olja i en stor kastrull. Tillsätt grädde, vin, salt och peppar och låt koka ihop en stund på ganska hög värme.
- När pommes frites är nästan klara: häll i musslorna och lägg på locket. Låt koka i 4-5 minuter, tillsätt persilja och rör om försiktigt.
- Servera musslorna i djupa skålar med ett fat pommes frites och majonnäs vid sidan av.
Så gott. Tack för ditt supergoda recept.
Så gott. Tack för ditt supergoda recept. Tack
Tack snälla du!
Och tack för påminnelsen! Jag får nog laga det här snart.
Malin
Ingen grädde eller majo med musslor????
Om man inte gillar grädde och majo till musslor så är detta så klart inte receptet för dig. Men jag gillar’t mycket!
Malin