Recept på Malins snabba fiskgratäng med röd pesto
Är du en sådan som drar dig för att laga fisk? Verkar det svårt och tjorvigt? Men nej! Glöm alla besvärliga rätter och följ det här enkla receptet på min snabba fiskgratäng som du kan variera i det oändliga. Middagen är klar på 25 minuter!
Jag går ofta efter plånbok när jag handlar fisk. I början av lönen är det färsk kolja i matkorgen. I slutet av lönen blir det oftare fryst fisk, i block eller portionsbitar.
Till denna fiskgratäng fungerar det hur bra som helst med fryst fisk som fått tina. Har du brådis kan du snabbtina den i mikron. Var bara försiktig så att den inte tillagas! Fisk tinar ganska fort. Hellre fortfarande fryst i mitten än kokt längst ut i kanten.
Snabb fiskgratäng lätt att variera
Den här snabba fiskgratängen gör jag med röd pesto, men har du tapenade, grön pesto, kronärtskocksröra eller ajvar relish hemma så funkar dessa röror också utmärkt bra på vit fisk som torsk och kolja. Jag serverar en len blomkålspuré och knaprig rostad broccoli till gratängen. Älskar du kokt potatis är det det du ska äta till din.
Malins snabba fiskgratäng med röd pesto
Ingredienser
- 500 gram torsk eller kolja
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 2 msk vitt vin eller pressad citron
- 1 burk röd pesto 200 gram
- 10-15 cocktailtomater
Blomkålspuré
- 1 blomkålshuvud stort, ca 800 gram
- 0,5 dl creme fraiche
- 0,5 tsk salt
Ugnsrostad broccoli
- 600 gram broccoli
- 3 msk olivolja
- 1/2 tsk salt gärna flingsalt
Instruktioner
- Värm ugnen till 220 grader. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Lägg i torsk, salta och häll på lite vin eller pressad citron.
- Bred på peston över fisken, halvera tomaterna och tryck ner i peston med snittytan uppåt. Baka i ugnen cirka 20 minuter.
- Ansa och dela upp broccolin i mindre buketter. Placera i ugnsfast form och ringla över olja och salt. Baka i ugnen tillsammans med fisken cirka 20 minuter.
- Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Häll i 0,5 tsk salt. Ansa och dela blomkålen i små buketter. Koka under lock i cirka 15 minuter
- När blomkålen är helt mjuk, sila av så mycket vatten du kan. Du behöver inte "klämma ur" vatten utan bara försök få bort det mesta. Tillsätt creme fraiche och kör purén slät med stavmixer. Smaka av med salt.
- Servera gratängen med broccoli och blomkålspurén.
Måste säga att det blev prefekt med Pesto Bomba till fisken. Den heta fisken tillsammans med blomkålspuré 😍
Ja mumma för de som gillar het mat!