Recept på Malins enkla fiskgryta
Nöden är som ni vet uppfinningarnas moder. Det är i stugan där vi saknar rinnande vatten och endast har två spisplattor jag kommer på mina enklaste rätter, som den här otroligt smakrika fiskgrytan som du gör på bara 25 minuter!
I helgen lyssnade vi på några olika matpoddar där en handlade väldigt mycket om bouillabaisse. Mitt recept är INTE en klassisk fransk svindyr fiskgryta från Marseille, men jag lät mig inspireras av smakerna i en bouillabaisse när jag hittade på min superenkla och billiga fiskgryta. Saffran, vitt vin, tomat och apelsin sätter massor av smak på denna snabba fiskrätt.
Utmärkt nödlösning
I stugan är vi helt utan rinnande vatten på vintern. Där har jag lärt mig uppskatta fryst lax och torsk i färdigskurna tärningar. Detta säljs i en påse om 300 gram. Här är ett av mina bästa och godaste recept med de frysta fiskkuberna som du bara tinar och pluttar ner i grytan. Om du räds kolhydrater kan du strunta i de två potatisarna och ta lite större morot och fänkål. Eftersom det är slutet av januari tänker jag att den här ganska billiga rätten kan passa många.
Malins enkla fiskgryta
Ingredienser
- 300 gram torsk- och laxtärningar frysta
- 1 vitlöksklyfta
- 1 bananschalottenlök eller liten gul lök
- 2 msk rapsolja
- 0,5 pkt saffran
- 1 morot liten
- 1 fänkål liten
- 400 gram krossade tomater
- 2 potatisar i bitar
- 1 burk fond, du chef fisk eller grönsaks
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 0,5 röd chili finhackad
- 1 dl vitt vin
- 0,5 msk apelsinsest
- 2 krm svartpeppar
Tillbehör:
- ailoi
Instruktioner
- Tina fisken.
- Hacka lök och vitlök och fräs med saffran i olja i en gryta, gärna emaljerad.
- Tillsätt fint hackad morot, fänkål i ca cm-stora bitar och rör om.
- Häll på krossade tomater och tillsätt potatis, fond, vatten, salt, chili och vitt vin. Låt koka i cirka 10 minuter.
- När potatisen är nästan klar, smaka av med svartpeppar och tillsätt apelsinsest. Tillsätt fisken och låt koka ytterligare 5 minuter.
- Servera i djupa skålar med aioli till.
När lägger du i fisken då?
Ojojoj! Det ska jag genast lägga till. 🙂
Puh! tack för påpekande.
Blev jättegott! 😃 Tack för bra recept!
Underbart god! Den fick puttra på svag värme i runt en timme så smakerna satte sig riktigt bra.