Recept på indisk kycklingcurry i slow cooker/crock pot
En crock pot, eller slow cooker, är ett fint tillskott i ett pyttelitet kök. De flesta recept går ut på att man slänger ner allt i grytan, slår på, går i väg och pysslar med annat, kommer tillbaka och så är maten klar! Eftersom maten tillagas så skonsamt, på svag värme, behåller grönsakerna sin smak och kött blir otroligt saftigt och mört.
Slow cookern är perfekt för att laga bland annat kycklingrätter i. Kycklinglårfilé blir ännu bättre än bröstfilé så i den här indiska currygrytan använde jag det.
Till 6 stora portioner
800 g kycklinglårfilé
4 potatisar, skalade och skurna i bitar
2 röda chilifrukter
2,5 dl rostade saltade cashewnötter
1 gul lök
3 klyftor vitlök
ca 4 cm färsk, skalad ingefära skuren i bitar
2 msk röd currypasta, thailändsk
1 msk garam masala
2 tsk chilipulver
2 tsk kummin
1 tsk kanel
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk pressad citron
8 dl mandelmjölk, osötad
2 paprikor, gula eller röda i bitar
1 squash i bitar
1 kruka koriander (minst)
Till servering:
koriander, basmatiris och naanbröd
Gör så här:
1. Sätt kyckling, potatis och finhackad chilifrukt i din slow cooker.
2. Mixa cashewnötter, lök, vitlök, ingefära, currypasta, garam masala, chilipulver, kummin, kanel, cayenne, salt och citronjuice i en blender eller matberedare tills den är nästan slät. Om den blir för tjock kan du tillsätta lite av mandelmjölken. Häll blandningen över kycklingen och tillsätt resten av mandelmjölken. Koka under lock på high i 3-4 timmar. När det är ca 30 minuter kvar tillsätt paprika och squash.
3. Smaka av grytan och tillsätt eventuellt mera salt. När du är nöjd, rör ner färsk koriander och servera med mera färsk koriander, basmatiris och värmda naanbröd.
Vad kan man ta istället för nötterna, kan inte ersättas med annan nöt heller
Hej Karolina!
Det är mycket för att det ska ge lite konsistens man använder nötter när man mixar ihop röran. Jag funderar på kikärter eller kokos…
Men ska kolla med min kollega som har nötallergi och återkommer när jag vet bättre!
Malin
Undrar om man kan köra grytan på Low dubbelt så lång tid istället?
Låter som en jättegod gryta!
Hej Linda!
Den ÄR god! Och jag kan tänka mig att den blir lika bra på low, bara det att jag inte testat det. Om du provar får du gärna berätta hur det blev så kan jag lägga till det i receptet!
Bästa hälsningar!
Malin