Recept på enkel Moussaka utan potatis
Recept på enkel Moussaka utan potatis är en rätt som är inspirerad av grekisk Moussaka. Den är perfekt att laga på helgen för att sedan få matlådor för flera dagar, eller om ni är ett stort gäng som ska äta tillsammans.
Gå till receptMoussaka finns förstås i Grekland men det finns varianter av den goda auberginegratängen i Turkiet, över hela Balkanhalvön och i Mellanöstern. Så innan du sätter kaffet i vrångstrupen och kastar dig över telefonen för att påpeka att ”det DÄR är minsann inte äkta moussaka”. Jo, men det är det visst det. Den kan göras på lika många sätt som köttbullar, palt eller gazpacho. Och det här är min Moussaka!
Jag orkar och vill inte fritera min aubergine för det blir så jämarns fett. Istället staplar jag aubergineskivorna i en ugnssäker form, stor! och kör dem i ugnen med olja i botten i cirka 30 minuter. Sedan bara öser jag över köttfärssåsen och ostsåsen innan jag gratinerar i 30 minuter. Potatis utesluter jag helt i det här receptet.
Recept på enkel Moussaka utan potatis inte snabblagad
När jag säger att den är enkel betyder det tyvärr inte att den är snabblagad. Recept på enkel Moussaka utan potatis är en rätt som tar sin tid. Man ska salta ur aubergine, baka den i ugnen, göra köttfärssås och ostsås. Men alla momenten var för sig är enkla och det mesta går att göra medan du väntar på att annat ska bli klart.
Duka samtidigt som du saltar ur aubergine, alternativt, tvinga andra att duka och chilla i en soffa. När du sedan bakar auberginen så gör du köttfärssås och ostsås. När du satt ihop de tre delarna och Moussakan är i ugnen igen har du precis lagom tid att städa undan allt stök i köket. Skönt ju!
Jag älskar rätter som är allt-i-en-form! Så enkelt och bra. Eftersom den här moussakan blir ganska mjuk i konsistensen rekommenderar jag att du serverar den tillsammans med en krispig sallad. Vitt bröd och ett glas lätt rött vin, aningens kylt, passar också fint.
Är du ute efter mer snabblagade recept? Här är några tips!
Min snabblagade kycklinggratäng
Malins snabba fiskgratäng med röd pesto
Recept på snabb italiensk kycklinggryta
Snabb pastasås med salsiccia och tomat
Enkel Moussaka utan potatis
Utrustning
- 1 ugnsfast form med hög kant STOR
Ingredienser
- 4 aubergine
- 1 msk salt
- 2 msk rapsolja
- 1 gul lök
- 1 solo vitlök
- 2 msk rapsolja
- 1 kilo nötfärs
- 0,5 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 dl tomatpuré
- 1 msk oregano
- 1 tsk kanel
- 400 gram krossade tomater
- 1 tsk chilisås
Ostsås:
- 75 gram smör
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 liter mjölk 3 %
- 1,5 tsk salt
- 1 dl riven ost
Instruktioner
- Börja med att skära auberginerna i ca 1,5 cm tjocka skivor. lägg ut dem på en stor bricka eller skärbrädor. Strö salt över och låt vila ca 30 min. Sätt ugnen på 220° efter 15 min.
- Ta rejält med hushållspapper eller en kökshandduk och torka av auberginen från all vätska.
- Häll 2 msk olja i en ugnsfast form. Lägg skivorna omlott i formen och baka av i ca 25 min. Börja samtidigt med köttfärssåsen.
- Hacka lök och vitlök. Häll olja i en gryta och fräs löken på hög värme.
- Tillsätt köttfärs och låt bryna ordentligt. Häll i salt, peppar, tomatpuré, oregano och kanel. Låt puttra 5 min.
- Häll i de krossade tomaterna och låt puttra på hög värme utan lock så att vätskan nästan kokar bort. Börja samtidigt med ostsåsen.
- Smält smöret i en vid kastrull på hög värme. Häll i mjölet och vispa ordentligt. Sänk till medeltemp.
- Tillsätt 2 dl mjölk och rör om. Se till att få en ganska jämt smet innan du tillsätter mer mjölk. Upprepa tills all mjölk är i och du har en bra béchamelsås.
- Sänk till låg värme. Salta och häll i osten. Rör om ordentligt tills osten smält. Ställ åt sidan.
- Ta ut den bakade auberginen och sänk ugnen till 200°. Täck med köttfärssåsen. Häll över ostsåsen. Ostsåsen blir ganska seg så enklast är att ta kastrullen och hälla direkt över köttfärsen. Sedan kan du ta en slev och ta det sista med. Gratinera ytterligare 30 min.
- Låt Moussakan stå i minst 15 minuter, men gärna längre, innan du serverar den, så att den "sätter sig" lite. Servera gärna med en krispig sallad.
Så skönt att slippa steka alla auberginskivor på spisen, det blev en mkt god moussaka efter enklare recept. Tack fr Ewa
Tack själv Ewa!
Jag gillar också receptet skarpt.
/Malin
Helt suverän!🤩☹🍆🧄🧅🙈🙉🙊