Recept på Citronpasta med lax och räkor
Jag åt pasta smaksatt med citron, fusilli al limone, för första gången i går. Den köpte jag här på nyöppnade Emporio Barattini i Luleå. Jag serverar en krämig laxsås till pastan och toppar med stora räkor och färsk dill. En enkel, snygg och god rätt, perfekt som söndagsmiddag! Här är mitt recept.
Gå till receptJag trodde nog inte att pastan skulle smaka så värst mycket citron, men det gör den! Och konsistensen är makalöst fin. Den torkade citronpastan är lite gulfärgad av gurkmeja och gör sig fint med rosa gräddig sås. Hummerfond är en fin genväg i köket tycker jag, detsamma gäller Maizenaredning för såser. Båda dessa finns med i receptet.
En genväg jag inte tar är färdigskalade räkor. Varken de frysta eller de i lag håller måttet, utan blir lite mjöliga, skräfsiga och för små. Särskilt när en ska ha dem som dekoration. Att skala ett halvt kilo räkor tar högst 15 minuter. Om du hatar det väldeliga kanske du kan försöka få någon gäst eller sambo att hjälpa till?
Finner du inte denna otroligt goda citronpasta kan du använda vanlig pasta, och smaksätta såsen med finrivet citronskal. Men trillar du över den så köp på dig ett lager. Det tänker jag göra nästa gång jag är i Luleå.
I glasen har vi italienska vinet Casal di Serra Classico Superiore på druvan verdicchio, nummer 12419 på Systembolaget. En nutida klassiker som hållit fint genom åren och olika etikettbyten. Det kostar 99 kronor och har precis tillräckligt med frukt för att passa till gräddig, salt hummersås och lax. Jag använder samma vin i såsen
Citronpasta med lax och räkor
Ingredienser
- 500 gram räkor frysta, oskalade
- 500 gram lax
- 1 msk olivolja
- 1 bananschalottenlök
- 1,5 dl vitt vin torrt
- 2,5 msk hummerfond
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 dl mjölk
- 1,5 msk Maizenaredning för ljusa såser
- 1 kruka dill
- 400 gram fusilli al limone eller annan pasta
Instruktioner
- Skala de tinade räkorna och lägg i en skål till garnering.
- Sätt på en stor kastrull med pastavatten.
- Värm oljan i en gryta och hacka löken fint. Fräs löken utan att den tar färg i cirka tre minuter.
- Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Glöm inte att salta.
- Skär laxen i kuber ca 1,5 x 1,5 cm.
- I grytan med lök, tillsätt vitt vin, hummerfond, salt, peppar, grädde och mjölk och låt koka upp. Red med maizena.
- Tillsätt laxkuberna och låt puttra på svag värme ca 5 min.
- Hacka dillen och tillsätt hälften i såsen. Spara resten till garnering.
- Gör i ordning tallrikar med pasta och laxsås. Toppa med räkor och dill. Servera genast.