Recept på Årets Rätt 2019 – Kåltaco med portabello
Jag hade nöjet att få testa Årets Rätt 2019. Det är Årets Kock David Lundqvist som komponerat en smakrik och fräsch vegetarisk taco med svamp, cole slaw och svarta bönor. Här är receptet!
Gå till receptJag och Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat, fick en pratstund och en god middag på Nosh and Chow tillsammans med Årets Kock, David Lundqvist, och Linda Bülman, presskontakt för Årets Kock.
David jobbar vanligtvis på Grand Hotel Saltsjöbaden, men gör ett gästspel inne i Stockholm när han presenterar sin rätt. Initiativet till Årets Rätt kommer från Årets Kock och från och med i år kommer alla vinnare av Årets Kock komponera en Årets Rätt.
Årets Rätt ska gå att laga hemma
– Uppdraget var att komma på en rätt som man både kan servera på restaurang och laga hemma. Inte för svåra ingredienser utan sådant som man kan hitta i sin lokala matbutik, säger David Lundqvist.
– Svampen blir så infernaliskt god. Den kan jag göra och ha till andra rätter också. Perfekt när det kommer veganer eller vegetarianer för den får så mustig smak. Att koka den i olja drar liksom fram svampsmaken till max.
David Lundqvists taco är blancherade spetskålsblad som fylls med marinerade svarta bönor, cole slaw med kimchi-majonnäs, portabello, böngroddar, rödlök, koriander, salladslök, cheddar och chili.
Fräschaste tacon
Smakerna sitter verkligen som en smäck. Jag tror att allt som David Lundqvist lagar blir tokgott. Bönorna har fått bra smak av soja och lime och svampen vill jag prova göra nu genast. Så god!
Hade jag fått önska (och det får jag ju pga min blogg) så hade jag ändå velat ha mera klegg och aningen mindre fräscht. Mindre bönor, mera cole slaw och mera cheddar! Men det är ju lätt fixat om du lagar receptet hemma.
Här testar jag Årets Kocks vinnarmeny!
Kåltacos – Årets Rätt 2019
Ingredienser
Tacoskal:
- 1 spetskål
- 2 liter vatten
- 2 msk salt
Svarta bönor:
- 1 burk svarta bönor 400 g
- 0,5 röd chili urkärnad och finhackad
- 1 msk sesamolja
- 1 msk pressad lime
- 1 msk soja
- 1 dl färsk koriander hackad, även stjälkarna
Kimchimajonnäs till cole slaw:
- 1 dl majonnäs
- 0,5 dl kimchi finhackad
- 0,5 msk pressad lime
- 1 tsk japansk soja
Portabellosvamp:
- 4 portabellosvampar stora
- 5 dl olivolja
- 1 röd chili urkärnad och skivad
- 2 vitlöksklyftor skalade och krossade
- 50 g ingefära skalad och skuren i bitar
- 2 msk japansk soja
- 2 lime pressad saft
- 100 g cheddar riven
- salt
Till servering:
- 180 g böngroddar sköljda
- 1 rödlök skalad och tunt skivad
- 2 salladslökar tunt skivade
- 1 röd chili urkärnad och tunt strimlad
- 1 kruka färsk koriander plockade blad
- olivolja
- flingsalt
- svartpeppar
Instruktioner
- Plocka de 8 yttersta bladen på spetskålen. Skär bort ca 2 cm av den grova nedre delen på bladen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull.
- Koka bladen mycket hastigt. Ta upp och kyl ner i isvatten. Lägg bladen på en kökshandduk att rinna av.
- Finstrimla resterande spetskål till cole slaw.
- Stek bönor och chili hastigt i sesamolja. Tillsätt limesaft, soja och koriander och stek tills bönorna är genomvarma.
- Rör ihop kimchimajonnäsen. Smaka av med sojan. Vänd ner den strimlade kålen i majonnäsen till en krämig cole slaw.
- Putsa svamparna och lägg i en kastrull med olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limesaft. Koka upp under lock.
- Sänk värmen och sjud på medelvärme tills oljan ser helt klar ut igen, 15–20 min. Lyft upp svampen o ch stek den hastigt i en stekpanna.
- Ta upp svampen, strö över osten och låt den smälta. Skär svampen i tjocka skivor och salta lätt.
- Fyll kålbladen med bönorna. Lägg på cole slaw och den stekta svampen. Toppa med böngroddar, rödlök, salladslök, chili, koriander, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Wow såå gott!