Jag slår ett slag för landgången!
När du kanske egentligen är sugen på smörgåstårta, men varken har tid, lust eller råd att göra en hel tårta, då kan landgången vara en god tröst och en gyllene medelväg! Denna sorgligt bortglömda skapelse som går att variera i det oändliga: En enkel lunch, en rejäl brunch-macka eller en middagssmörgås med allt på.
Jag minns att jag brukade köpa en färdig landgång då och då när jag bodde i Luleå. De var ofta toppade med en rullad ostskiva, köttbullar med rödbetssallad, rökt skinka med mimosasallad, räkor, kokt ägg och majonnäs och leverpastej med smörgåsgurka. På de lyxigaste landgångarna fanns rostbiff och potatissallad. Vilken skatt!
Snabbaste lunchen
Fann jag inte smörgåstårta på bit så fanns det alltid en landgång i en kyldisk. En kanna te eller en kall öl till den så är man ju hemma! När jag själv skulle ha lunchgäster häromdagen så slog jag till på landgångar toppade med idel helfabrikat. Jag hade lite brådis och ville att lunchen skulle bli toppengod men inte vara ansträngande att få till. Har du varit i det läget någon gång? I så fall bör du spara detta recept.
Med köpta landgångsbröd, färska från Skogaholm, färdig skagenröra på burk, gravad lax i skivor, kokta ägg, ost, smör, gurka och små plommontomater så var lunchen klar på 15 minuter. Och GOD! Sedan var det ganska många bröd i en förpackning, sju stycken, så det har blivit några fler landgångar med varierande pålägg. Alltid gott! Jag kör med samma principer som när jag gör smörgåstårta: allt ska vara ätbart. Men älskar du citronskivor ska du så klart ha det på.
Smöra alltid din landgång
På Wikipedia står det att landgången är ett kantfritt bröd, men vem skär bort kanterna i denna svinnsmarta tid? Kanske om de blivit väldigt torra? Jag vill understryka att smöret är en viktig ingrediens på en landgång. I synnerhet om du tänkt göra dem klara i förväg. Dels blir allting godare med smör, dels skulle det vita fluffiga brödet sagga ihop och bli otrevligt kletigt om du brer på skagenröran direkt. Här har smöret en bra isolerande effekt som inte bör underskattas.
Lite om langångens historia
Även om rätten nu tycks ha fallit i glömska hos en del, dyker den upp när jag är på små konditorier och fik som ligger en bit utanför storstäderna (och ibland också på begravningar). Redan i kokböcker från 1920-talet framhölls landgångens förträfflighet genom att den går att förbereda, variera och dekorera på ett festligt vis. Ibland serveras den med sill på ena kanten och då ska du börja äta från den änden. Tänk dig ett litet smörgåsbord!
Landgång med gravad lax och skagenröra
Ingredienser
- 4 landgångsbröd
- smör
- 300 gram skagenröra
- 200 gram gravad lax i skivor
- 8 skivor ost
- 4 ägg hårdkokta
- gurka i skivor
- tomater små
Instruktioner
- Bred langångarna med smör ända ut i kanterna.
- Klicka på skagenröra och bred ut.
- Rulla laxen och lägg tre skivor på varje landgång.
- Rulla osten och lägg på landgångarna.
- Skala äggen och skiva, gärna med äggskivare. Lägg på skivorna.
- Dela tomaterna och lägg på.
- Skär ett snitt i gurkskivorna och lägg på dem.
- Servera, gärna med kall lager eller te.