Recept på Jiap Che – koreanskt, veganskt och supergott
Ända sedan jag flyttade till Stockholm 1999 har koreanska restaurangen Arirang varit en stor favorit. Genom ägarna och deras kokböcker har jag också lärt mig att laga koreansk mat hemma. En av de godaste rätterna jag vet är jiap che.
Gå till receptJiap che kan stavas på många olika sätt, men jag väljer nu att stava så här och håller mig till det. I Arirangs kokbok, ”Koreansk mat” stavar de chapchae. Det är en rätt med grönsaker, ibland kött och tjocka glasnudlar som är gjorda på sötpotatis.
På koreanska heter nudlarna dang myun-nudlar. De är grå till färgen, ganska tjocka, ungefär som kokta spaghetti nr 5, och sega i konsistensen. Inte så ömtåliga som vanliga glasnudlar alltså. De är gjorda helt och hållet av sötpotatis och naturligt glutenfria.
Förr fick jag leta efter dessa nudlar i asiatiska butiker, men nu finns Arirangs eget märke, Imo, i de stora ICA-butikerna så jag kan köpa sötpotatisnudlar nere på Kvantum i Sickla. Väldigt lyxigt! De kan tyckas lite dyra jämfört med andra nudlar men det är stora förpackningar som räcker till väldigt många portioner. De är inte utbytbara mot några andra nudlar när du ska göra jiap che.
Jiap che – koreansk pyttipanna
Jiap che är som en koreansk variant av pytt i panna, en utmärkt rätt då du vill ta tillvara rester eller grönsaker som är på väg att bli skruttiga. Har du grillad kyckling, kött eller skaldjur på lut kan du göra en lyxigare variant av rätten, men min favorit är att göra den helt vegetarisk med mycket stekt svamp i. Det som ger den fantastiska smaken är en dressing som du blandar ner i nudlarna.
Receptet kommer ursprungligen från Arirangs bok ”Koreansk mat”, men jag har tagit bort spenat och kött och ökat på med svamp och grönsaker. Som sagt du tager vad du haver, eller så tar du det du gillar bäst.
Jiap che – koreansk nudelrätt
Ingredienser
- 200 gram glasnudlar av sötpotatis
- 2 msk olja + 2 msk olja
- 200 gram champinjoner
- 0,5 tsk salt
- 1 bananschalottenlök
- 15 cm squash
- 1 röd paprika
- 2 salladslökar
Till dressingen:
- 2 msk japansk soja eller koreansk
- 1 msk strösocker
- 2 tsk sesamolja
- 0,5 tsk svartpeppar
Instruktioner
- Koka nudlarna efter beskrivningen på förpackningen. Sila av och spola hastigt under kallt vatten. Klipp nudlarna i små bitar med sax.
- Samtidigt som du kokar nudlarna: Skölj och skiva svampen. Stek champinjonerna hårt i oljan på hög värme. Salta.
- Hacka schalottenlöken fint och fräs i olja.
- Strimla squash och paprika, skiva salladslöken fint. Fräs tillsammans med löken ca fem minuter tills det fått lite färg och blivit mjukt.
- Blanda nudlar, svamp och grönsaker i en bunke. Tillsätt soja, socker, sesamolja och svartpeppar. Låt dra i minst 10 minuter. Servera gärna ljummet.