Recension: Maträddarna i SVT – välbehövligt men krångligt om matsvinnet
Maträddarna. Kan ett program ligga mer rätt i tiden? Jag hade förhoppningar om hjälp till ett hållbart sätt att handla och laga mat, men blev mest inspirerad av dumpstraren. Jag tittade med grannen Anna och maken Tomas och här är våra funderingar.
I serien på SVT som består av fyra avsnitt ska Anne Lundberg och Paul Svensson guida oss till mindre matsvinn och ge recept och tips på vad vi kan laga av det vi annars hade tänkt slänga.
Nu har första avsnittet visats och jag är kluven. Inte till att programmet behövs för det gör det ju tyvärr allt för mycket. Jag har svårt att förstå att så många räds att smaka på mjölk efter bäst före datum. Att vi nästan helt slutat använda lukt och smak för att bedöma om mat är bra eller inte, och uteslutande tittar på datum. Men jag har förstått att det finns otroligt många som resonerar så. Och för dem är programmet förhoppningsvis en ögonöppnare.
Hushållen slänger mest
Jag behöver också ögonöppnare så klart. Vi hemma i hushållen är ju sämst. Det som gör mig kluven till programmet är hur de attackerar själva problemet. Jag hade hoppats på betydligt fler handfasta tips i Maträddarna. Att köpa hem alpspån och ställa sig och röka morötter för att uppgradera en rotsak kommer inte att hända hos så många. Och om du har problem med att ens smaka på mjölk som gått en dag över bäst före datum kommer du förmodligen inte att göra yoghurt på den i rumstemperatur heller.
Jag tänker att här har de chansen att på riktigt minska matsvinnet genom att ge lite enkla tips till vilsna människor. Som att visa vilka halvrisiga grönsaker som funkar att hacka och frysa för att senare hamna i grytor eller soppor. Eller ge enkla recept på vad du kan göra med dina skruttiga grönisar som du inte kan frysa. Ostkanter är ju ändå det enklaste att bli av med. Allt blir godare gratinerat med ost på = sant.
Kommer alla att börja dumpstra nu?
Det är som sagt ett mycket välbehövligt program och väldigt upprörande. Helt sjukt vad vi slänger mycket bra mat. All statistik får det att vrida om i magen på mig. Superbra och pedagogisk information om skillnaden mellan bäst före datum och sista förbrukningsdag. Och om hur länge ägg håller (otroligt länge).
Vi får också en rejäl tankeställare om hur vi kan betala så mycket för vatten på flaska men så lite för en liter mjölk, med allt jobb som ligger bakom den.
Och jisses vad många som måste blivit inspirerade till att dumpstra! Kalix-löjrom och västerbottenost ligger i någon container och bara väntar på oss! Ja eller i alla fall stora mängder ätbar mat. Tänk ändå att den bara slängs om vi inte tar den. Undras om det blir stora dumpster-raider nu efter programmet?
”Det får inte bli för tungt”
Strategerna som Paul Svensson och Anne Lundberg träffar för att få råd och tips tycker att ”Det får inte bli för tungt”. Men herregud – frågan om matsvinnet ÄR ju tung. Inget man skrattar bort på en kafferast precis. Jag tänker tvärtom att det inte får bli för lätt. Så lekande lätt som vi spolar ner mjölk i vasken får det ju inte vara?
Ett av strategernas förslag är att finna en produkt gjort på matsvinn. Paul Svensson har precis stått och blivit ledsen över alla ätbara morötter som slängs. Sedan väljer han ändå att hitta på ett nytt livsmedel av morotsblast, något som vi inte betraktar som mat i dag. En fin tanke, men hade det inte varit ännu bättre att ta tillvara på alla ton morötter som slängs? Det där som räknas som matsvinn.
Fler handfasta tips tack
Jag kanske har käkat sursylt i dag men jag hoppas att Maträddarna utvecklas mot enkelhet och fler bra handfasta tips i följande program. Som jag givetvis kommer att följa noga. Så jobbigt och så nyttigt!
Jag tänkte att mjukosten ändå var en ok grej att laga, men grannen säger nej. Hon skulle inte göra det och har inga problem att bli av med gammal ost.
Röka morötter… vem gör det? tänkte jag också. Men Tomas blev inspirerad och kommer eventuellt att testa detta. Dock inte i lägenheten utan på grillen i stugan (där vi har alspån).
Några sista tankar: som vanligt svinbra musik. Men vad hände med grafiken? Grafikerhjärtat gråter över både font-, och färgval. Men det är bara att komma över det. Allt som allt är Maträddarna en svinbra programidé som skulle kunna bli ännu bättre!
Ja, och Paul har ju lyckats leva rätt på länge med att åka runt och prata om att kaffesumpen egentligen är kaffebönor, som vi egentligen bara pressat lite varmt vatten igenom. Han är bra och kreativ, men huvudsakligen är han innovatör, så lite enkla tips, som passar in i vardagen o kan minska svinnet, kommer vi nog inte få av honom.
Precis. Han är en stor inspiratör, men också väldigt mycket kock. Som inte tänker på att det inte funkar att börja röka saker i en liten lägenhet t ex. Eller att inte alla har koll på innertemperaturen på sina morötter. Jag kommer fortsätta titta på serien, men de kunde ju ta in någon som har enkla tips för den vilsna också?
Jag håller med å önskarockså enklare tips som passar oss som inte är kockutbildade, men jag ska just göra kefir på min mjölk med utgånget datum, för hemgjord kefir( när man äntligen lyckats få tag på kefirgryn) smakar ändå så starkt att ev. Dålig smak inte skulle märkas(nn