Raghdas fyllda auberginer – Mounazzalet Betinjan
Hemma i Syrien lagar min granne Raghdas mamma dessa fyllda auberginer i tomatsås på ett betydligt krångligare och mera tidskrävande sätt. Men Raghdas egna enklare variant är också supergod! Här är hennes recept på Fyllda auberginer – Mounazzalet Betinjan.
Lycka är att ha grannar som kommer med mat och tar hand om våra blommor. De drar också med mig på långpromenader och till gymmet, ibland får jag bli moster åt någon eller låna en bäbis. Att lära känna våra grannar är något av det bästa jag gjort.
En sen eftermiddag när vi kom hem från stugan och var helt urlakade efter att packa upp och packa ner, mat, kläder och tvätt, så knackar det på dörren. Det är vår granne på samma våning, Raghda Alhenawi som undrar om vi är hungriga. Oh yes! Ingen av oss hade sett fram emot att börja med matlagning mitt i trötthet och hungerns vrede. Plötsligt sitter vi på balkongen med varsin portion fyllda auberginer och ett glas vin. Som i en underbar dröm!
Mounazzalet Betinjan – fylld aubergine
Raghdas mamma, som gör helt underbar mat, lagar denna rätt Mounazzalet Betinjan, hemma i Syrien, men på ett betydligt omständligare och mer tidskrävande sätt.
– Min mamma friterar auberginen och hennes recept är ännu godare. Men min variant är snabbare och mer hälsosam säger Raghda.
”My mum’s food is amazing! It is rich, diverse and unbelievably yummy!”
Jag frågade Raghda vad namnet, Mounazzalet Betinjan, betyder.
– Mounazzalet är ett namn och betyder ingenting, men det hänger ihop med grönsaker som steks och serveras med kött. Betinjan är aubergine!
Att få denna rätt tallriksserverad när en gruvar sig för att ta tag i matlagningen är så klart det absolut bästa. Men! Om du nu inte får det rekommenderar jag att du testar att laga det själv. Det kommer jag att göra.
Raghdas fyllda auberginer – Mounazzalet Betinjan
Utrustning
- Ugnsfast form
Ingredienser
- 2 auberginer
- 0,5 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 1 msk smör
- 300 gram köttfärs
- 1 lök liten, finhackad
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk Chili Explosion krydda från Santa-Maria
- 30 gram pinjenötter
Tomatsås:
- 1 msk olja
- 1/4 gul lök finhackad
- 3 tomater tärnade
- 1 förp krossade tomater ca 400 gram
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk chili explosion
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala aubergine så att den blir randig. Dela den på längden.
- Blanda salt och olivolja och smörj in auberginernas snittyta. Baka i ugnsfast form i 15 min.
- Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttfärs. Tillsätt lök och krydda med salt, peppar och chili.
- Tillsätt pinjenötterna och blanda väl
Tomatsås:
- Fräs en kvarts lök, finhackad i olja. Tillsätt färska tomater och krossade tomater.
- Krydda med salt, peppar och chili. Låt sjuda i 7 min.
- Bottna en ugnsfast form med tomatsåsen. Lägg på auberginerna och toppa med köttfärsen. Baka i ugnen i 7-10 min.
- Servera genast, gärna med kokt ris.