Prospero bjöd på årets bästa matupplevelse
Jag har hört och läst en hel del om lilla krogen Prospero i Stockholm. Nu har jag själv fått uppleva en helkväll där och vill så klart dela med mig.
För er som inte vet, så har jag jobbat i ett bageri (Lilla Bagis) i ett drygt år nu. Jag har lärt mig massor om hur det fungerar i ett mikrobageri med café och butik. Det var min stora räddning att få ett jobb som man inte kan sköta hemifrån, och som inte alls sker framför datorn. Mitt under pandemin och efter att ha varit isolerade i stugan i åtta månader.
Jobbet på Lilla Bagis innebar också nya kollegor och att lära sig ett helt nytt yrke. Jag har trivts mycket bra även om det är ett tungt och slitigt jobb. Att jobba i bageri är många saker, men det är faktiskt inte mysigt, som många verkar tro. Jobbet ute i butiken däremot, är väldigt mysigt. Att stå omringad av doftande bakverk och matbröd och träffa våra snälla stammisar. Mysigt!
Bagarkollegorna de bästa är…
Min bagarmästare, kanadensaren Jacques Forrest, var tidigare min granne och är min vän sedan många år tillbaka. Han älskar god mat och bra restauranger. Det är han som pratat om krogen Prospero. Nu tar han med mig och kollegan Eva dit på en avskedsmiddag innan jag går vidare till ett annat jobb.
Och vilken middag! Nu är jag ju inte så bortskämd (som tidigare) med matupplevelser sedan coronan kom, men ojojoj. Detta är verkligen något i hästväg. För alla er som gillar spännande smaker och roliga serveringar är Prospero ett måste.
Lokalen ligger undanskymd på Roslagsgatan 21 i Vasastan i Stockholm. En liten trappa ner bakom gardinprydda fönster finner vi denna något hemliga restaurang som öppnade redan 2019. Prospero drivs av tre kockar och här finns plats för ungefär 17 gäster. Dels vid små träbord utan dukar, dels vid bardisken där du har full insyn på hur kockarna jobbar.
I vanliga fall hade jag lätt valt bardisken, jag älskar att se på när kockar och bartenders jobbar. Men nu ska vi ju umgås! Så vi får ett mysigt bord och jag får sitta i soffan mot väggen. Favorit! Lokalen är mycket sparsamt inredd med några få utsmyckningar på väggarna, mörka träbord och skinnklädda soffor längs väggarna. Här ska fullt fokus ligga på rätterna som serveras.
Prospero serverar en satt femrättersmeny
Här på Prospero serverar de en satt femrättersmeny och den byts ut med jämna mellanrum. Menyn kostar 795 kronor (i skrivande stund) och det matchande dryckespaketet går på 695 kronor. Här finns också ett alkoholfritt paket för 455 kronor.
Glass med smak av svamp – ja tack!
Jag vill nu inte förstöra överraskningsmomenten för dig som tänker gå dit i brådrasket. Men! Jag måste ändå berätta att den absolut godaste rätten på hela menyn, och den bästa parningen med vin, är desserten!
Det trodde jag väl aldrig att jag skulle säga, eftersom jag felaktigt påstått att jag inte är en dessertperson. Men den är helt fantastisk. Jag har ätit praliner med karljohansvamp tidigare och varit förbluffad över hur bra det passat till choklad. Här får vi en glass på samma svamp med torkade skivor av päron på. En dessert att drömma om!
Allt som allt är hela menyn rakt igenom som ett pärlhalsband av kreativa smaköverraskningar. Jag kanske inte tycker att prick alla dryckesval sitter som en smäck, men vad gör det! De är alla intressanta och jag får smaka drycker jag aldrig smakat förr under ledning av en supertrevlig sommelier.
Har du möjlighet tycker jag att du ska ta dig till Prospero snarast möjligt. För mig är detta både årets och förra årets bästa matupplevelse. Ok det är ju bara januari men ändå!