Premiär för matlagningsprogrammet Timjan, tupp & tårta – jag har tjuvkikat
Nu börjar matprogrammet som jag längtat ihjäl mig efter. Timjan, tupp & tårta beskrivs som hemkunskap för vuxna. Något jag inte kan få nog av. Jag fick tjuvtitta på ett avsnitt och här är mina reflektioner.
Det som jag saknar i många andra matprogram i synnerhet de man tävlar i, är just att jag inte får lära mig något. Om mat alltså. Ofta är det: jaha, hans sås vann. Varför vann den?
De missar chansen att berätta mer om maten de lagar känner jag. Därför är det så hjärtligt välkommet med ett program som inte räds för att vara lite undervisande.
Positiva tankar om Timjan, tupp & tårta
Anledningen till att jag hunnit längta efter programmet är att två av mina favoritmatmänniskor, Lisa Lemke och Zeina Mourtada medverkar. Dessa har också berättat om programmet i sina sociala kanaler så att man hunnit bli läskad.
Lisa Lemke är med som en sammanhållande och självklar ledare för hela gänget. Zeina Mourtada delar med sig av sina bästa tips och recept från hela världen.
Förutom dessa två är en grillexpert, Sandra Mastio, (Sveriges Mästerkock 2015), en sötsaksexpert, Jimmy Brorsson (Dessertmästarna 2015) samt en dukningsmästare, Emma Lindquist (som driver bloggen ”Att vara någons fru”) med i programmet.
Efter att ha sett ett avsnitt är jag hungrig och sugen på mer. Mer av nästan allt. Det är verkligen hemkunskap för vuxna med både längre genomgångar om hur man gör glass från grunden, och kortare tips på hur man lindrar chilichock i munnen. Ändå är det inte direkt de klassiska grundrecepten man går igenom i Timjan, tupp & tårta. Eller vad sägs om vaniljglass med grillkol, egen sambal badjak eller mesir wat?
Det jag vill ha mer av är tips, goda recept och ännu mera tips! Nu när jag vet hur jag ska göra den etiopiska kryddan berberi vill jag också få reda på vad jag kan använda den till. När jag inte gör grytan mesir wat alltså.
Kritiska tankar om Timjan, tupp & tårta
Det är några saker som går igen bland svenska tv-produktioner. Det ena är att det oftast är otroligt bra musik. Snopet bra faktiskt. Det stämmer även i Timjan, tupp & tårta.
Sedan är det detta med naturromantiken. Ingen kunde vara mer naturromantisk än jag men efter alla och jag menar verkligen ALLA program med betande kossor, vajande rapsfält och humlor i närbild så känner jag… mättnad.
Så kommer vi till inslagen med med dukning och inredning. Just i detta program fick Emma Lindquist i uppdrag att göra en romantisk dukning. Detta fixades vackert med en lövad båge in till växthuset där det var dukat för två. Kalla mig enkelspårig, men jag är på riktigt ute efter matiga tips. Dukning är mera inredning och (i alla fall i detta fall) trädgård för mig än det är matlagning.
Det blev lite spretigt och lite synd på maten att man måste ta med även detta moment. Jag tycker att man bara kunde ha kört på med dessa duktiga matpersoner och haft med Emma Lindquist i ett annat program. Kanske ett helt eget!? Ernst mår bara bra av konkurrens.
Sedan ifrågasätter jag också poängen att ha med ett experiment som misslyckas i ett hemkunskapsprogram. Testa att göra glass i isad mortel innan ni spelar in vettja. Om det inte funkar, ge oss tips som är toppen istället.
Sammanfattning
Efter att ha sett programmet ville jag laga alla rätter de gjorde i programmet. Plus att jag blev tokhungrig trots att jag nyss ätit lunch. I mitt fall är det nog det bästa betyg ett matprogram kan få. Också väldigt höga poäng för alla snabba tips jag fick under hela programmet. Jättekul!
Speed dating och dukning kunde få vara i ett eget program. Men det, liksom det något svåra namnet, kanske bara sätter sig så småningom. Jag lovar att jag kommer att se alla avsnitt!
Serien startar i morgon, torsdag 6 september 20.00 i SVT1 och finns på SVT Play från kl 02.00 samma morgon för dig som inte kan vänta. SVT visar åtta avsnitt på 60 minuter.
Toppen program
Vill veta recept på kåldolmarna som ni gjorde, det såg så enkelt ut , jag har reuma händer och det såg ut att passa mej ,
Stort tack
Hej!
Du skriver inte till programmet nu utan till mig, matmalin som bara har tittat på det och skrivit om det.