Potatisrapporten och nya spännande sorter
I lördags var det Potatisens dag. Något som jag kan fira alla årets dagar. Älskar du också potatis? Då ska du inte missa den intressanta Potatisrapporten från Svensk Potatis. Eller så kan du bara läsa min sammanfattning här. Jag har också smakat några för mig helt nya sorters potatis på trevliga Restauranglabbet.
Några siffror från Svensk Potatis och potatisrapporten:
- 98% av de svenska hushållen köper hem och äter potatis.
- 70% är Sverige självförsörjande på potatis, resten importeras från Frankrike, Holland och Spanien.
- 10% eller mindre av all potatis som odlas i Sverige är ekologisk.
- 11% tror att de kommer att äta mer potatis under 2020.
- 4% tror att de kommer att äta mindre potatis 2020.
- 25% eller mindre av potatisen som säljs är färdigförpackad. Resten säljs på lösvikt.
- 88% bryr sig väldigt mycket om utseendet på potatisen.
- 85 kilo potatis äter vi per person och år.
- Mest potatis äts det i Katrineholm och Sollefteå.
- Sveriges mest sålda potatis är utan tvekan King Edward.
Endast 24% av konsumenterna känner till SMAK-märkningen som har funnits sedan 1950-talet. ”Det som kännetecknar en SMAK-märkt potatis är att den är hel, frisk och sorttypisk potatis
med rätt form och färg. Potatisen klassificeras ”Klass 1” och ”Klass 2” i SMAK-systemet.”
Så här ser märket ut och du finner det på färdigpackad potatis:
Varför alltid King Edward på lösvikt?
En sak som förbryllar mig är att det alltid är King Edward som finns på lösvikt. Vad hände med den trevliga Asterix? Och är det verkligen den mest populära potatisen eller är det bara den vi har tillgång till? Jag pratar med potatisbonden Eric Winding från Postboda Gård utanför Uppsala. Han berättar att det är ohyggligt svårt att hitta en ersättare till King Edward.
– För en krämig potatisgratäng finns det inte en bättre sort. Vi var många som trodde att Asterix med sitt röda skal skulle slå, men den ser man knappt i butikernas lösvikt numer.
Det är alltså denna mjöliga sort som är svår att hitta alternativ till. King Edward är en av de potatissorter som kräver mest besprutning när den odlas.
Nya potatissorter
Visst är det kul med statistik och siffror men jag kom också för att få prova några för mig helt nya potatissorter. Kocken Stefan Eriksson brinner för många fina råvaror, potatis är bara en av dem. Han kan tala om potatis så att man blir hungrig trots att man nyss ätit trerätterslunch och sedan tagit en fika på det.
Här och nu kan jag avslöja att min favoritpotatis är Amandine. Smörig och underbar i både konsistens och smak! Har du inte testat den ännu är det dags nu. Finns färdigförpackad och tvättad i de flesta matbutiker.
Nu får jag prova många nya sorter. De som fastnar mest är Pink Fir Apple, Princess och Snöboll. Stefan Eriksson har också snabbpicklat en potatis med vackert lilarandigt fruktkött av sorten Violetta. Det ska jag också testa!
Självklart blir all potatis god i händerna på kockarna här på Restauranglabbet. För mig är smör och salt egentligen allt som behövs. Men den godaste rätten är en puré på 50/50 potatis och smör. Ovanpå ligger picklad potatis och små söta friterade chips. Tänk att potatis också kan vara så vacker!
Stefan Eriksson håller brandtal för både potatis och den oumbärliga potatisstickan.
– Den har jag alltid med mig bland knivarna. Det funkar inte att kolla en potatis med en vass kniv. Dels känner du inte om den är klar, dels förstör du potatisen.
Hemsida för potatisälskare
Allt du skulle vilja veta om potatis, men varit för skraj att fråga om finns att läsa på Svensk Potatis eminenta hemsida. Hittar du inte svar på dina frågor där så har du bra kontaktpersoner att höra av dig till.