Pepparsås med whiskey – recept och tips
Här är mitt recept på Pepparsås med whiskey, en riktigt mustig sås som passar perfekt till grillat nötkött, kyckling och grönsaker. Irländsk whiskey sätter extra piff på pepparsåsen.
Gå till receptGrunden till detta recept på Pepparsås har matskribenten Gunilla von Heland och jag hittat på när jag jobbade på Allt om Mat. Här har har jag ändrat lite i receptet och piffat såsen med irländsk whiskey.
Jag fullkomligt älskar bearnaissås och ofta när vi äter nötkött lagar jag detta recept på Enkel Bearnaisesås. Men även jag behöver omväxling. Och då drar jag mig till minnes den här smakrika såsen som passar helt perfekt tillsammans med ett stycke grillat nötkött.
Pepparsås med whiskey perfekt till grillad pichana
Maken har fyndat en pichana (rostlock med kappa) i Karma-kylen på Ica Kvantum. Sous vide-experten Mikael Göransson säger åt oss att inte följa de tipsare som säger att man bara ska köra den till 53 grader i vattenbadet. Vi följer istället Mikales råd och kör pichanan till 60 grader i drygt fyra timmar.
Innan vi vacuumpackar pichanan så bara snittar upp fettkappan i ett rutmönster och saltar den. När vi tar upp pichanan ur vattenbadet torkar vi av den, saltar lite till och penslar med olja. Sedan grillar vi den så att den blir brynt runt om. Den blir helt otroligt mör. ”Som att skära i smör!” säger maken.
Allt var mindre förr – men med större mönster
Vi serverar det supermöra köttet tillsammans med ugnsrostad potatis och en ganska syrlig sallad. När jag rostar potatis gör jag det ofta helt utan olja, med bara salt på bakplåtspapper. Jag tycker att det blir supergott! Särskilt om jag ska ha en gräddig eller smörbaserad sås till. Och det ska jag för det mesta! Ska du istället servera kött tillsammans med en fräsch pico de gallo kanske du vill ha krispigare potatis. Och det får du med lite olja i ugnsformen.
För att bryta av den gräddiga och mustiga såsen och det smakrika köttet gör jag en sallad med en ganska syrlig vinägrett i. Mums vilken middag! Dukningen andas som ni ser 60-tal. När vi är i stugan tycker jag att det är kul att ha porslin, dukar och bestick från samma tid som stugan byggdes. Det fyndar vi billigt på second hand-butiken Öppen hand i Alunda. Ofta tänker vi: vad litet allting var? Små bestick, små glas och inte så stora tallrikar. Ganska perfekt egentligen. Då ryms det en dessert efter maten.
Pepparsås med whiskey
Ingredienser
- 1 tsk svartpeppar hel
- 1 tsk rosépeppar
- 1 tsk grönpeppar
- 1 bananschalottenlök
- 1 msk olja
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1 msk ljus soja
- 1 msk kalvfond
- 1 msk
irländsk whiskey
- 1 krm salt
- 1 tsk Maizena ljus redning för såser
Instruktioner
- Stöt pepparkornen i mortel.
- Skala och finhacka löken.
- Fräs pepparn i olja.
- Tillsätt tomatpuré och lök och låt fräsa ytterligare ca 2 min.
- Tillsätt grädde, vatten, soja, fond och whiskey.
- Sjud såsen utan lock ca 10 min, smaka av med salt.
- Rör ner redning i såsen och låt puttra någon minut till.
Hmm. I min värld existerar inte tomatpure i en gräddsås. Ska vara mild, len med smak av pepparsorterna, senap är ok. Men inte tomatpure +(texsvart vinbärsgelé. Gör såsen söt, snarare jägarsås än gräddsås
Hej Peter!
Det är ju som sagt en pepparsås, inte en gräddsås. Och här tycker vi olika. Tomatpuré gör inte såsen söt som t ex svartvinbärsgelé, men att tillsätta senap ger ju också ett helt annat djup till såser! Älskar senap! Så kanske ska testa med senap ist för tomatpuré nästa gång jag gör såsen. 🙂
Ha det bäst!