På vinprovning hos Edward Blom
När Edward Blom nu släpper sitt andra vin väljer han att ta ett rött från Frankrike. På provningen som sker i hans eget hem får vi veta hur det går till när ett ”kändisvin” blir till.
Edward Blom Riesling Trocken (74310) har funnits i Systembolagets beställningssortiment en tid nu, och jag tror att jag redan skrivit att jag gillar det skarpt – ett bra husvin. Det är ett torrt allroundvin med viss frukt som passar lika bra som iskall aperitif som lite mindre kall till kräftorna. Det passar till fisk med smörig sås, asiatiska kycklingrätter och gåsleverpaté. Och det kostar bara 89 kronor!
Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon (70409) är på samma sätt: ett rött publikfriande vin som man kan se som ett bra matvin, lätt att matcha. 70 % merlot och 30 % cabernet sauvignon. Det kostar 99 kronor men har enligt vissa vinprovare en betydligt dyrare smak. Det var kul att få testa det, men i Edward och Gunillas mysiga och tokigt varma lägenhet (brasan sprakade för fullt!) så var det det välkylda vita vinet som gick åt mest. Här fick vi också bevis för att det även går bra till charkuterier och laxröra med hårdost.
Edward har förklarat för vinhusen vad för slags vin han vill sätta sitt namn (och ansikte) på och varit med genom processen att få fram sitt eget perfekta vin. Han vill att det ska vara prisvärt och lätt att matcha med mat, men också att man ska kunna dricka det som det är. Att han skulle ha sin nuna på etiketten var självklart för honom.
– Och det var självklart att jag skulle se köparen i ögonen! De som har någon bild där de tittar bort, eller inte bild överhuvudtaget tycker jag känns märkliga. Som att de inte står för det de gjort riktigt.