Ölprovning på Gondolen
I dag höll Carlsberg sin årliga provning av juldrycker på Gondolen. För ett par år sedan räckte det med lilla rummet intill baren, nu var tre stora långbord uppdukade i större lokal och allt var fullsatt. Är det ett tecken på ett större intresse för öl? Man kan hoppas.
Carlsbergs nyhet Falcon Tipp Tapp är en mörk lager som är torrhumlad (dagens ord) med simcoe – en humlesort som ska ge doft av barrträd. Trots den barnsliga etiketten med en dansande kotte har Tipp Tapp en mogen smak, men utan lång eftersmak. Den passar till mycket på julbordet och tar inte för stor plats själv. Lite för lite beska för min smak.
Dagens märkligaste var Mumman. Den både doftade och smakade enormt av kardemumma. Jag gillar kardemumma, men inte i flytande form och inte till julmat. Den delade provarna i två läger. Många tyckte att den var spännande och rent av fantastisk. Jag tyckte bara märklig.
Vi fick också prova Carnegie Porters jubileumsöl från i fjol. Efter ett års lagring hade det alkoholstinna (8,8 %!) helt försvunnit och nu vill jag sippa den till en mäktig chokladdessert. Men även en vanlig Carnegie fungerar bra till desserten.
Jacobsen brukar göra öl som faller mig på läppen, men just deras Golden Naked Christmas Ale med smak av bland annat plommon och kanel, är gjord för den danska marknaden och tänkt att passa till deras julgås. Den var inte lätt att matcha med dagens svenska jultapas.
Till provningen hade Gondolens kockar skapat nio mycket små jultapas som serverades så här tjusigt. Godast var (förutom Kalixlöjrommen) den inkokta hälleflundran med kumminmajonnäs och rom.