Okonomiyaki – recept på japanska pannkakor
När jag och maken var i Tokyo åt vi okonomiyaki på restaurangen Teppan Baby i Shinjuku. Det var fantastiskt gott! Nu tar vi äntligen tag i bitarna och gör egna japanska pannkakor med vitkål. Här är mitt enkla och supergoda recept.
Gå till receptDet var väl ett tag sedan det pratades om okonomiyaki? Men i det här fallet spelar det inte så stor roll om du är först eller sist på bollen. Huvudsaken är att du testar att laga dessa fantastiska matiga pannkakor. De smakar inte tillagad kål och luktar heller inte kål alls, utan kålen är fortsatt krispig även när pannkakorna är färdiga.
Okoniomyaki äter du som en hel måltid. Du kan så klart servera den i mindre bitar på en brunch, men vi äter dem en tidig söndagmiddag i stugan. Receptet blir två tjocka pannkakor som du kan dela i bitar. Det räcker till fyra personer som inte är galet hungriga.
Tillbehör till Okonomiyaki
På pannkakorna ringlar jag en kryddig och lite söt sås och majonnäs som jag blandar med soja och lime. Till slut strösslar jag salladslök, alger och sesamfrön. Servera gärna med mer sås och majonnäs vid sidan av så att alla kan ta mer. Risbergs säljer torkade alger som blir betydligt godare om jag blötlägger dem innan jag strösslar dem på min pannkaka.
Pannkakan, okonomiyakin, bjuder på typiskt japanska smaker med mycket umami – plus bacon! Vad kan bli fel? Till dem passar en ljus lager väldigt bra men också ett kraftigare vitt vin som Kung Fu Girl, till exempel.
Okonomiyaki – japanska pannkakor
Utrustning
- Mandolin
- Stekpanna + ett lock som passar eller en tallrik
Ingredienser
Pannkakorna:
- 250 gram vitkål fint strimlad, gärna på mandolin
- 4 ägg
- 4 dl mjöl
- 2,5 dl vatten
- 1 salladslök hackad
- 2 msk gari, inlagd ingefära finhackad
- 140 gram bacon
- olja till stekning
Sås:
- 4 msk ketchup
- 2 msk ostronsås
- 2 msk Worcestershiresås
- 2 msk socker
- 2 tsk ingefära fint riven
- 1 tsk vitlök fint riven
Till servering:
- 1,5 dl majonnäs med 1 tsk lime och 1 tsk soja
- torkade alger blötlagda
- salladslök skivad
- sesamfrön
Instruktioner
- Riv vitkålen fint, gärna på mandolin. Skär i mindre bitar om strimlorna blir för långa.
- Blanda ägg, mjöl och vatten i en bunke.
- Blanda ner vitkålen, salladslök och inlagd ingefära.
- Hetta upp en stekpanna. Dela baconpaketet på hälften. Lägg i hälften av baconet i stekpannan.
- Lägg i hälften av kålsmeten ovanpå baconet och stek på medelvärme med lock på pannan i minst 5 min.
- Använd locket eller en tallrik för att vända pannkakan. Häll i lite olja och stek på andra sidan i minst 5 min.
- Ta upp och lägg i resterande bacon i stekpannan. Gör den andra pannkakan på samma sätt.
- Ringla över kryddsåsen och majonnäs blandad med lime och soja. Strö över alger, salladslök och sesamfrön.
Så himla gott. Såsen. Majjon, som vi slog själva. Salladen och själva vitkålspannkakan. Vilken bra kombo och så inspirerande för andra kombinationer. Lax med svart pasta och den där såsen tillsammans med salladen. Det kommer att bli så gott!!!! Tack Malin!
Ja! Bra idé!
Härligt att det blev gott. Tack för omdömet!
Malin
Så gott! Gjorde pannkakan och såsen men skippade majonäsen för att spara kalorier. Lättlagat, nyttigt och gott. Jag delade mängden i 4 så det blev 1 pannkaka, perfekt för 1 person. Skönt att slippa rester!
Ja! Just dessa vill man äta nystekta så jag skulle hellre också gjort en liten sats. Kul att du gillar receptet! Tack!
Tack, kanon