Nya trender på Årets Kock
Nu är tävlingen i full gång och den tolv man starka juryn får äta sig igenom den här dagen och testa alla bidragen från de nervösa kockarna.
Följ tävlingen (hyfsat) här.
Vi journalister får gå på lite seminarier och mingla och testa nyheter under tiden tävlingen pågår.
Det jag kommer att komma ihåg bäst från dagens snack är den här nya gaffeln:
Hapi Fork – En gaffel som genast säger till om man äter för fort! Den skulle jag köpa på stubben om jag fick tag på den. Inte till mig själv men till någon till mig närstående person.
En av världens just nu bästa kockar heter Elena Arzak och kommer från San Sebastian i Spanien där hon tillsammans med sin familj driver restaurangen Arzak. Hon pratade mycket om vikten av överraskning och utmaningen att vara inovativ som kock när det känns som att allt redan gjorts. Ett av deras signum var själva serveringarna.
De jobbar mycket med bildtallrikar och får fram spännande illusioner som här, där man har svårt att se vad som är mat (nyckelpigorna) och vad som är fat.
Verkar ha varit en späckad och bra dag där.
Jag blir väldigt glad att en kvinna lyfts fram som en av världens bästa kockar, kände ärligt talat inte till henne innan.