Ny bakbok Kakburken – och oviljan att baka bullar
Mia Öhrn har gjort några av Sveriges mest sålda bakböcker. Nu kommer hon med boken Kakburken, med recept från medlemmarna i facebokgruppen med samma namn.
När jag dumdristigt nog väljer att gå ut med den otroliga nyheten: jag har aldrig bakat bullar, på själva kanelbullens dag, dröjer det inte länge så skickar Birgit Nilsson på Hembakningsrådet sin nya fina bullbok till mig. Samtidigt har Mia Öhrn en släppfest för sin nya bakbok, Kakburken, i sin studio Matlabbet på Södermalm i Stockholm. Är detta månde ett tecken på att jag ska baka nu?
Njuter av andras bakning
Jag njuter verkligen av bakning. När andra bakar alltså. I tv. Jag ser alla varianter av Hela Sverige bakar, från alla länder och med kändisar. Jag njuter också av att titta på norska Manuela Kjeilen i Baka med Manuela. Själv bakar jag mycket sällan, och ännu mer sällan nu sedan jag blivit allergisk mot mandel och hasselnötter. Min favoritsak att baka var ju ändå Zuleikatårta.
Detta att jag aldrig i mitt långa liv bakat bullar kan hänga ihop med att jag inte är galen i kanelbullar. Lussebullar bryr jag mig verkligen inte om. Det jag älskar är Rimbobullar. Dem bakar jag inte för att det finns risk att jag äter ihjäl mig om jag har ett helt lass hemma. Nu när jag fått bullboken kommer jag (förmodligen) att ta tag i detta och prova baka både kanelbullar och Rimbobullar. Jag återkommer när (om) det sker!
Och ju mer jag bläddrar i Kakburken desto mer sugen blir jag faktiskt på att baka. Men mest troligt kommer jag bara att göra den underbara smeten till Delikata havrebollar och äta upp den innan det hunnit bli några bollar.
Bakburken full av nyttiga tips
Boken innehåller massor av bra och nyttiga tips. Recepten är lättbegripliga och är det något jag inte fattar får jag gå med i FB-gruppen och fråga. Jag har förstått att engagemanget är på topp och att man kan få svar på allt vilken tid på dygnet som helst!
Det enda tipset i boken som jag ifrågasätter är det om att byta ut smöret i lussebullarna mot samma mängd majonnäs. Även Birgit Nilsson Bergström på Hembakningsrådet är undrande (läs: helt emot!). OBS! Detta är inget Mia Öhrn själv testat utan tipset kommer alltså från Facebook-gruppen, alternativt från en stor majonnäsproducent.
Är majjo i lussedegen något du testat och vill berätta om så skriv gärna en kommentar. Jag är så nyfiken! Men kommer förmodligen aldrig att baka lussebullar själv, och gör jag det blir det nog med smör ändå. Det har jag lovat Hembakningsrådet.