Nordic Light Hotel satsar på löjromsbar
När designhotellet Nordic Light öppnade vid centralen 2001 var det ett riktigt fräsigt och hett hotell. Sedan hände något. Och nu hände det något igen! Petter Stordalen klev in och sa: gör om!
När jag kliver in i entrén känner jag knappt igen mig. Hela lobbyn är borta och ersatt av snygga restaurang Lykke samt en inbjudande löjromsbar. Lolaken i markplan känns minst dubbelt så stor. Trots detta är den mysig och inbjudande, helt klädd i askträ.
Tydligen har man plöjt in åtskilliga miljoner för att fixa så att Nordic Light återigen ska räknas som ett designhotell i toppklass. Av det lilla jag kan se har de lyckats väldigt bra!
Nordiskt så det förslår och i den snygga restaurangen Lykke finns plats för både stora och små sällskap. Här finns numera också en lååååååång bardisk i marmor, Löjromsbaren.
Löjromsbaren – bra mötesplats innan resan
Här kan du glida in på en välbalanserad gindrink eller en liten krabbrätt och möta upp med kompisarna innan ni ska i väg med Arlanda Express. Det ligger ju väldigt bra till!
Menyn i baren är supernordisk med gubbröra, skagen, torsk och älg. Smårätter finns från 115 konor och de kan alla toppas med en sked löjrom från Bottenviken för en extra hundring. Varmrätterna kostar mellan 250-300 kronor.
Här kan du också göra en romprovning för 285 kronor. 30 gram av vardera löjrom, gäddrom och tångrom serveras då med gräddfil, lök och råraka. Du kan också bara satsa allt på finsk störrom, 30 gram för 1600 kronor. Om du är lagd åt det hållet alltså.
Meningen är att menyn ska gå från kött till enbart fisk, skaldjur och vego. Här jag vill sitta och sippa på ett glas skumpa till mina dyrbara romkorn.
Årgångsskumpa från Pol Roger
Jag åt gäddrom för första gången här. Den var mycket mjukare och mer lik störrom än löjrom som har hårda distinkta korn. Den var också något fiskigare i smaken, jag upplever löjrom som bara salt och otroligt god! OBS! Ej partisk trots från Norrbotten.
Vi fick testa Kalix löjrom från Junköfiskarna mot Vänernlöjrom. Ett test jag gjort förut på Allt om Mat:s redaktion (fast då blindtestade vi). Resultatet då blev att de två värmlänningarna på redaktionen hejade på Vänern medan vi övriga 15 hejade på Kalix. Alla kände skillnad.
Kalix mot Vänern 1-0
Så även denna gång men nu såg man också att löjrommen från Vänern hade en helt annan och mycket svagare orange färg. Den är fiskigare i smaken än Kalix, men jag upplevde den inte dyig nu, vilket tyvärr var fallet när jag precis köpt på mig ett halvkilo Vänernlöjrom.
I Löjromsbaren fick vi testa mycket fina champagner från Pol Roger och några utav smårätterna som de serverar här. Bland annat bjöds vi på en underbar krabbröra och tacknämligt nog olika romsorter bland annat den svindyra och helt underbara störrommen från Finland.
Jag har inte alls svårt att föreställa mig att detta kommer bli ett superhak både för de som är på resande fot och de andra som bara vill äta sin vikt i rom. En vinkällare med amerikanska rariteter kanske drar för vissa? Jag vill komma hit och äta krabban igen.
Lördag och söndag serveras brunch i Lykke (325 kr), med mycket fisk och skaldjur på buffén. Skumpa till halva priset också!