Myror som klättrar i träd – köttfärssås på kinesiska
I en undersökning av Food and Friends kom köttfärsås på första plats som svenskarnas favoritvardagsrätt. Det gillar jag! Det är även min favoriträtt och har så varit genom alla tider.
Nu när vår matlagning kretsar ganska strikt kring det asiatiska tog vi till en rätt från sichuan som vi ofta ätit ute på kinakrog: Myror som klättrar i träd. Den är nog så nära köttfärssås och spaghetti man kan komma i Kina. Förmodligen är också denna rätt en sådan som alla har ett eget recept på och som man kan utveckla och variera lite som man vill.
Man marinerar i alla fall nötfärs med ljus och mörk soja, sojabönspasta och kinesiskt risvin eller halvtorr sherry. Man friterar ganska mycket finhackad vitlök innan man fräser färsen och blandar i kokta glasnudlar. Sedan spär man med klar buljong, kokar in den och strör över skivad salladslök. Vi låter inte nudlarna koka så länge som det står i vissa recept för meningen är att de ska bli lite mera… slemmiga? Men jag gillar glasnudlar som ser ut som glasnudlar.
Resultatet blir en salt mustig köttfärssås som mår bra av en skvätt het chilisås. Mums!