Min största matbesvikelse!
Matbesvikelsen är den största besvikelsen. Nä, det stämmer så klart inte. Men ibland kan det kännas så. Som när jag åt kaffeost för första gången. Kaffe älskar jag ju, ost älskar jag kanske ännu mer! Vad kan gå fel?
Det var när Björn Rosengren var landshövding i Norrbottens län, alltså någon gång mellan 1995 och 1998. Jag var hemma hos paret Rosengren (de är skilda nu) i residenset och skulle göra ett matreportage till Norrbottens-Kuriren där jag jobbade då. Istället för att laga sina paradrätter som jag bett dem om, hade de tagit seden dit de kom och Agneta Rosengren skulle prompt laga renskavsgryta med potatismos och lingonsylt.
Renskavsgrytan blev helt ok. Det var när vi skulle dricka kaffe och jag yppade att jag aldrig smakat kaffeost som Agneta Rosengren flög upp och sa: men du som är FÖDD i Norrbotten! Det är ju hemskt! Och sprang i väg för att hämta lite åt mig.
Det jag tänkte mig var typ en stor bit cheddar som får smälta lite i kaffet innan man smaskar i sig den. Jag tycker för övrigt att cheddarmacka och kaffe är en jämarns bra kombination! Kaffeost ser mer ut som en tjock pannkaka. Av bränd mjölk. Den smakar inte salt alls, om något smakar den aningen sött. Den gnisslar mellan tänderna och den tar inte smak av kaffet, kaffet tar inte heller smak av osten.
Jag kunde bara inte hålla mig utan utbrast: Men… Det här är ju inte ost! Den smakar ingenting!
– Nej, den smakar inte så mycket, erkände Agneta som ändå var en av Norrbottens största ambassadörer.
Länge fnös jag åt kaffeosten. Det var inte förrän min fina finska svärmor Kirsti serverade kaffeost som ett tilltugg till vitt vin som jag lärde mig att uppskatta delikatessen. Det är ju så den ska ätas! Tack för det svärmor!
Vad ÄR kaffeost?
Kaffeosten är en traditionell produkt från norra Finland och Tornedalen. Det läggs i kaffet (främst i Tornedalen) eller ät med hjortronsylt vid sidan av kaffet (främst i Finland). Man äter kaffeost i Norr- och Västerbotten också.
Kaffeost gör man av mjölk och löpe som får stelna, sedan gräddas den i ugnen.