Min paradrätt – recept på röding med svamp och blomkålspuré
I ärlighetens namn ska jag börja med att säga att ”min” paradrätt egentligen är kocken och krögaren Tom Sjöstedts. Detta är ett recept han gjorde till Allt om Mat:s fenomenala avdelning ”Fredagsgourmet” redan år 2006.
Avdelningen ”Fredagsgourmet” i tidningen Allt om Mat är rätter som går på under timmen att laga men ändå känns lyxiga och festliga. Det här är en som jag verkligen fastnade för och lagar titt som tätt då svamp och fisk hör till mina favoritkombinationer.
Små justeringar i receptet
Jag har bara gjort några små ändringar i receptet. Jag steker inte svamp och lök ihop utan nästan friterar ringar av rödlök i olja och smör som jag sedan steker svampen i. Jag gillar att servera i små olika högar så kan alla äta av det de vill och i lagom mängd. I originalreceptet steker Tom Sjöstedt svampen med schalottenlök och dill. Jag använder också de champinjoner jag får tag på medan Tom använder skogschampinjoner.
Ugnsbakad röding med svamp och blomkålspuré
Ingredienser
- 4 rödingfiléer (á 150 g)
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Blomkålspuré
- 600 gram blomkål
- 2 dl crème fraiche
- 1 tsk salt
Svamp och lök
- 300 gram champinjoner
- 1 rödlök i skivor
- 1 msk smör
- 2 msk olja
- 1 msk dill grovhackad
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar nymald
- dill till garnering
- 1 dl forellrom
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Bryt blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten under lock ca 15 min. Sila bort vätskan från blomkålen. Mixa slät tillsammans med crème fraîche med mixerstav och smaka av med salt.
- Putsa rödingen och smörj en plåt med olja. Salta och peppra fisken. Lägg fisken på plåten med skinnsidan uppåt. Stek mitt i ugnen ca 10 min tills den är färdig. Dra bort skinnet före servering.
- Skala och skär löken i skivor. Dela lökringarna och stek dem hårt i smör och olja. Lyft upp med pincett och lägg åt sidan.
- Putsa svampen och skär i skivor. Stek svampen gyllenbrun i smör och olja efter löken. Avsluta med att lägga i dill. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp fisken på tallrikar och toppa med rom, svampen och lök samt en klick puré. Servera mer puré vid sidan av och garnera med färsk dill.
Jag hade turen och förmånen att få äta detta goda idag – och det var helt, helt fantastiskt gott! Och nu när jag läser receptet så förstår jag ju att det var en del extra ”knorrar” kring hanteringen av löken och svampen som satte pricken över i:et! Wow!
Jag har också fått smaka på den här rätten och den är magiskt god!
Mycket god rätt