Tips på min bästa stekpanna med släpp-lätt-beläggning
Hur många dåliga stekpannor går det på en bra? Minst tio stycken skulle jag säga. Det stämmer i alla fall om jag räknar de stekpannor jag kasserat under den livslängd jag redan haft mina favoriter.
När jag träffar andra matskribenter så passar jag ofta på att fråga hur de har det hemma i sina kök och vad de använder mest av sina köksredskap. Knivar, skärbrädor och stekpanna brukar hamna högt. En diskussion som kommer upp med jämna mellanrum är den om stekpannan.
Gjutjärn enbart för di starke
Länge propsade många på att gjutjärn givetvis var det bästa. För en armklen människa som jag var det dåliga nyheter. Jag HAR en finfin stekpanna i gjutjärn. Det är bara det att jag aldrig använder den. Den är bara för tung att dra in och ut ur skåpet. Det som också blir godast i gjutjärn, plättar, eller som ni söderut säger: pannkakor, är ju rent hopplöst att steka i en gjutjärnspanna. I alla fall om man vill styla och vända dem i luften.
Istället har jag som många andra envisats med olika släpp-lätt-pannor. Både hemma och i jobbet fått chansen att testa en mängd olika ”magiska” beläggningar som du kan steka ägg utan fett i. Säkert två gånger! Sedan fastnar ägget ganska rejält och du svär över den dumma omagiska stekpannan.
Det har varit vita beläggningar och svarta beläggningar och grå beläggningar. Ingen stekpanna har visat magiska krafter hittills. I stugan har vi spiralplattor som gör att billiga stekpannor med släpp-lätt-egenskaper bågnar bara efter några användningstillfällen.
Hållbar favorit
Därför vill jag nu tipsa om min favoritstekpanna. Då jag haft den i många år nu, både i stugan och här hemma i lägenheten, så känns det som att jag ärligt kan stå för att beläggningen håller. Det är Fiskars (Hackmans) Rotisser NOH med en slags platta i botten av pannan som gör att den inte ska gå att överhetta på induktionshäll. Eventuellt heter den Optiheat nu. Den är gjord i aluminium och inte övertung.
Jag äger ingen induktionshäll, men plattan i botten tycks också göra att pannan inte kan bågna och bli bucklig på de tokheta spiralplattorna i stugan. Där har vi en ganska liten panna. Hemma i stan, där vi är stolta ägare av en spis med gjutjärnsplattor, har vi den stora, 28 cm.
Obs! ingen magisk stekpanna
Jag behandlar stekkärlen varligt. Inga metallverktyg skrapas i botten. De diskas med diskmedel och hett vatten. Trä och plast är det som gäller i dessa fina, ganska dyra, pannor. De är dock inte magiska. Du behöver fortfarande fett om du ska steka ägg. Men beläggningen är ändå väldigt bra och jämfört med alla andra stekpannor jag haft är dessa överlägset bäst. Inte en flaga har gått på sex år.
Flera fördelar
Andra fördelar med de här stekpannorna: de har raka kanter, ogillas av vissa, älskas av mig! Det blir en rymligare stekpanna med raka kanter. De har ett långt stålhandtag som gör att du kan ha pannan i ugnen, ja om inte handtaget är för långt vill säga. Det är det på pannan i stugan men observera att ugnen där är stor som på en leksaksspis.
Till dig som är ute efter en ny stekpanna: Satsa på denna lite dyrare, massor bättre. Så slipper du turerna till metallåtervinningen och vredens druvor som kommer sig av fastbränd mat.
Här är två webbshoppar som säljer Fiskars Rotisser Optiheat stekpanna:
Bagaren & Kocken säljer den här för 849 kronor
Kitchentime säljer den också för 849 kronor