Middag med Yotam Ottolenghi
När londonbaserade kocken Yotam Ottolenghi gjorde ett kort gästspel i Stockholm fick jag för första gången prova på hans innovativa matlagning. Här står grönsakerna i fokus – på riktigt!
Jag har gnällt om detta tidigare, att det kan kännas lite drygt att få höra att ”det är den långbakade blomkålen som står i fokus” när man lägger en Waguybiff intill och jag ska betala 320 kronor.
Så här såg Yotams meny ut:
Nu stämde den inte till fullo men ändå. Det var mest grönsaksrätter, en torsk- och en rådjursrätt. Alla med spännande smakkombinationer som jag inte ätit tidigare. Den absolut godaste rätten finns med i nya boken Plenty More och heter Kadaifi-nästen med aubergine och salsa på röd paprika. Det såg ut som små nystan av änglahår, men det var tydligen sådan spunnen filodeg som man ofta ser på baklava. Förutom aubergine var det pecorino, ricotta och persilja i mitten av bollarna. De påminde mig om kroppkakor!
En riktig comfort food-rätt som han bjöd på var torskkakor i tomatsås. Så mustig sås och så fluffiga vita fiskkakor. Han jämförde dem med våra fiskbullar!!! Som han tydligen åt här på bilsemester då han var tio år. Han måste helt ha glömt bort hur burkfiskbullarna smakar, men säkert finns det ju någon som också ser dem som tröstemat?
Han mixar och trixar och tycks knappt hålla något för heligt men när det kommer till hummus är allt annorlunda, där får man inte komma dragandes med några nya idéer.
– Den ska vara gjord på tahini från mellanöstern. Europeisk duger inte. Och när jag ser hummus baserad på olivolja blir jag bara arg, säger Yotam Ottolenghi.
När vi undrar om skillnaden får vi genast smaka på den Tahini som han haft med sig av märket Al Arz. Den liknar ingen Tahini jag tidigare smakat. Len och fin rostad sesamsmak.
– Jag brukar ta den på mackor istället för jordnötssmör, säger Yotam Ottolenghi.
Tack och lov kom just Sevan med en ny variant på sin Tahini, och den liknar denna ganska mycket.
Man förstår att man är upptagen med att äta och förstå vad man äter när man helt glömmer bort att ta bilder! Lagom till desserten kom kameran fram. Det är en marängrullad med rosenvatten. Väldigt parfymig men lätt nedslinkande…