Max hyllas och Djuret serverar svenneburgare
Nej minsann. Hamburgertrenden är inte alls över. Tydligen inte ens på väg att mattas av? Det finns i alla fall knappt en hipp Stockholmskrog som törs vara utan grovmald hängmörad högrev på menyn.
Ja, jag överdriver lite, men faktiskt bara lite! Nu kommer Djuret i Gamla Stan med sin version som de kallar svenneburgare:
”Hamburgerhetsen är ju stor i huvudstaden nu och den har ju så varit de senaste åren. Ingen prettoburgare á la NYC kommer att sätta sin fot på Djuret utan det överlåter vi åt våra kära kollegor. Däremot så känner vi att vi måste slå ett litet litet slag för Svenneburgaren”
För 195 kronor får man hembakt sesambröd, 200 gram grovmald hängmörad entrecôte, rökt grissida, riktig majonnäs, hemkokt ketchup och Västerbottenost. Låter ganska pretto och väldigt gott, serveras 4-9 mars.
För mig (som ju i och för sig är från Luleå, men det tillhör ju Sverige, ännu så länge) är en svenneburgare något som man får rejält med rosa dressing på. Den är genomstekt och föga grovmald. Kanske med lite grönsaker på. Det är något i stil med Max originalburgare jag ser framför mig.
Och på tal om Max så finns de omnämnda i boken Where Chefs Eat (Phaidon) där toppkockar världen över tipsar om sina bästa hak. Stjärnkrogen Gastrologiks grundare Anton Bjuhr rekommenderar Max på Vasagatan i Stockholm.
Jag har aldrig ätit lika bra Max-mat här nere i Stockholm som man får i Norrbotten. Så mitt heta tips för er som gillar äkta svenneburgare är att passa på att käka Max när ni är norröver. Det är inte direkt snabbmat, det kan faktiskt ta rejält lång tid att få sitt skrovmål, men det är så jämarns gott när man väl får det att det är värt det!