Matmalins Renskavsgryta – recept och tips
Ibland får jag ett rejält sug efter renskav. Det är en snabblagad rätt som vi ofta åt när jag var liten och som har en särskild plats i mitt hjärta. Här är mitt bästa recept, både enkelt och supergott. Testa Matmalins Renskavsgryta och få en ny favorit du med!
Gå till receptFör dig som aldrig lagat renskav vill jag börja med att berätta att det inte precis luktar kardemumma när du steker den. Renköttet avger en mycket ”speciell” doft vid stekning, men detta är inget att bli orolig över. Lukten har ingenting med smaken av renskav att göra.
Du tar det frysta paketet renskav och lägger köttet direkt i het gryta med olja eller smör i. Sedan skaver du av skiva för skiva med stekspade eller slev. Om det blir för stora skivor delar du dem direkt. Renskaven ska vara i små bitar i grytan. Fräs på ordentligt!
Jag kryddar Matmalins Renskavsgryta med mycket svartpeppar och dijon-senap. Vissa har gelé eller messmör i, men jag tycker att det blir godast att ha de söta tillbehören på sidan av grytan.
Tillbehör till Matmalins Renskavsgryta
Du kan servera grytan med potatismos, kokt potatis, eller som här med pressad potatis. Potatismos är alltid fantastiskt gott men jag har så mycket grädde i såsen att jag hejar på pressad potatis eller kokt som man mosar ihop med såsen.
Som tillbehör vill jag ha rårörda lingon eller vinbärsgelé och inlagd gurka. Inlagd gurka vill jag ju ha till det mesta men just till detta och till köttbullar är det faktiskt ett måste! En perfekt smakbrytare.
Det här är ett hyfsat väl tilltaget recept för fyra personer, men skulle det bli något över passar det perfekt i matlåda. Det är också en perfekt rätt att ha färdig i frysen för att bara värma och koka potatis till.
Att dricka till
Den optimala drycken till renskavsgryta är en kall lager. Mariestads har en mycket bra alkoholfri. Brooklyn Brewery gör en mellanmörk lager, Special Effects, som också är ett mycket gott alternativ. Vill du göra rätten extra festlig och servera rött vin till skulle jag välja ett ganska lätt och fruktigt vin med någon strävhet.
Renskavsgryta känns som en riktig 70-talsrätt. Hemma åt vi alltid renskaven med hårdbrödmacka till. Då åt vi faktiskt hårdbröd till nästan alla mål. Men det finns en poäng med att äta något knaprigt till renskavsgryta med pressad potatis. Hur som helst tycker jag att Matmalins Renskavsgryta passar mycket väl år 2020 då vi kan behöva både god, lättlagad mat och påminnas om de saker som ligger oss nära om hjärtat.
Matmalins renskavsgryta
Ingredienser
- 2 paket renskav à 240 gram
- 2 msk olja
- 1 gul lök hackad
- 500 gram svamp t ex champinjoner, i bitar
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2,5 dl grädde
- 2,5 dl mjölk
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk maizenaredning för ljusa såser
Till servering:
- kokt potatis ev pressad
- inlagd gurka
- rårörda lingon eller vinbärsgelé
Instruktioner
- Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken på hög värme.
- Tillsätt det frysta renköttet och "skav av" skiva efter skiva med en stekspade eller en slev. Dela i små bitar och fräs på hög värme.
- Tillsätt svampen.
- Låt svamp och renskav fräsa på medelvärme tills svampen krympt och allt är välstekt.
- Tillsätt grädde, mjölk och dijonsenap. Låt puttra i minst 5 min.
- Häll i maizenaredning och rör om. Låt puttra ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt potatis, inlagd gurka, rårörda lingon eller vinbärsgelé.
Blev jättegott
En jättegod rätt.
En jättegod rätt.
Vad glad jag blir att ni gillar den!
Härligt!
Malin