Matmalins rabarbermarmelad – recept och tips
Rabarber, krusbär och röda vinbär hör till mina favoriter när det kommer till marmelad. Nu har jag egen rabarber som jag kan koka några burkar marmelad på. Här är mitt bästa recept på en rabarbermarmelad som blir lite knäckig i smaken och passar lika bra på frukostmackan som till en bit lagrad hårdost.
Gå till receptMitt tips när du gör rabarbermarmelad är att hålla det enkelt med smakerna. Här låter jag bara rabarber koka ihop med syltsocker, vatten och vanilj i cirka en timme för att den ska bli riktigt knäckig i smaken. Inget portvin, punsch eller andra smaker behövs. Det blir så otroligt gott ändå.
Liten sats rabarbermarmelad
Jag kokar bara en liten sats åt gången. Vi äter inte marmelad dagligen och jag ledsnar efter en burk och vill ha något helt annat sedan. Om du vet med dig att du kommer att äta massor är det enkelt att dubbla receptet.
Just den här varianten där rabarbern får koka länge passar kanske allra bäst på lagrad hårdost då jag älskar Syrlig rabarbermarmelad på min frukostmacka. Men min make som är en söttand utan dess like har inga problem att äta denna rabarbermarmelad till morgonmaten.
Detta med att man helst ska ta rabarbern före midsommar är rena nyset tycker jag. Kanske stämmer detta om du bor i Skåne? Men vid årets midsommar hade min rabarber i Uppland knappt tittat upp ur backen. Vissa säger att den kan bli träig och till och med besk om du väntar för länge med att skörda rabarbern. Men ska du ändå koka marmelad av den spelar detta ingen roll. Jag har väntat och väntat och aldrig råkat på en besk rabarber hittills.
MatMalins rabarbermarmelad
Ingredienser
- 600 gram rabarber
- 500 gram syltsocker
- 1 msk vaniljpulver t ex Urtekram
- 1 dl vatten
Instruktioner
- Skölj rabarbern och skär i bitar ca 0,5 cm tjocka.
- Häll i vid kastrull med vatten, socker och vanilj. Koka i ca 1 h
- Ta från plattan och häll upp i väl rengjorda glasburkar. Satsen räcker till ca 3 små syltburkar.
- Ställ burkarna upp och ner för att skapa vacuum.
- Marmeladen håller flera år i skafferi men när du väl öppnat den ska den förvaras i kylen.
Mycket bra konsistens och bra både på frukostmackan och osten till vinet.
Nu är det dags att höra denna marmelad igen!
Jajemensan! Även i Ola!
Malin