Mat och vin-resa till Sicilien med Settesoli
Mitt första besök på Sicilien bjöd på underbar mat, goda viner, fantastisk natur och gropiga vägar. Här är en reseberättelse som jag hoppas ska inspirera till resor och vinköp!
Då jag aldrig besökt Sicilien förut blev jag överhövan glad när Heléne Hjort från Nigab undrade om jag ville följa med för att besöka vinkooperativet Settesoli och Mandrarossa på den italienska ön.
Här på Sicilien får jag äta mina godaste bläckfiskrätter i livet hittills, samt min första positiva upplevelse av sjöborre – i en pasta förstås. Jag får vara med på pastakurs med stränga italienska damer och uppleva fantastisk historia bland grekiska tempelruiner med en superbra guide.
Men det som är mest fascinerande av allt på denna resa vid sidan av mat och vin är naturen. Makalös och överväldigande! Tallar och palmer intill varandra i en sagoskog som skulle passa i Jurassic Park. Sedan har de ungefär samma blommor som vi, astrar och de där gula. Tussilago? Fast svinstora! Som att de går på steroider. Och intill dem – en kaktus.
Förutom att jag denna gång träffade ganska många katter så blev det väldigt många bilder på naturen. Så scrolla förbi dem om du bara vill komma till vintexten.
Ett utmärkt ställe att bo på i Menfi, förutsatt att du har bil eller skjuts, är Il Vigneto. Enkla stora rum med en imponerande takhöjd, stora balkonger och en pool som tyvärr inte är fylld under mitt besök.
Läs mer om hotellet här!
Settesoli är ett vinkooperativ. Vinodlarna i kooperativet måste odla de druvor som vinmakarna efterfrågar. Just nu odlas 32 olika druvor. Här finns fem experimentsytor där de testar att odla andra druvor. Settesoli jobbar på att kunna ta fram exklusiva viner från bara en vingård.
– Drömmen vore att ha ett ”Menficello”. Ett vin som blir lika känt som till exempel Brunello, att ha ett vin som alla känner igen och kopplar ihop med Sicilien, säger Roberta Urso, PR-ansvarig på Settesoli.
Ett av vinerna som finns här i Sverige på Systembolaget är Mandrarossa. Mandrarossa är Settesolis mest exklusiva vinserie. Namnet är arabiskt, mandra betyder jord och rossa betyder röd, som den röda jord druvorna växer i. 300 soldagar och salta vindar från havet gör vinerna speciella. Kooperativet arbetar för att ta bort så mycket som möjligt av besprutningar och alla viner är veganska.
– Under 1970-talet drog många unga utomlands och ville inte ta över föräldrarnas vingård. Men nu åker de utomlands och utbildar sig i turism, ekonomi och hållbarhet, kommer tillbaka och bidrar och är stolta över att jobba här. Både odlare, krögare och andra. De odlar olivolja, vin och annat, berättar kooperativets Roberta Urso, och fortsätter
– 40% av alla odlare här är runt 40 år. Så väldigt många är unga. Det här är en del av Sicilien som inte ännu exploateras av turism och stora fabriker och byggnader.
Andra helgen i september arrangeras en vingårdstur där alla besökare får prova skörda druvor. I fjol kom 350 personer och provade viner. Vinnaren av Masterchef, en ung kvinna från Sicilien kommer hit och lagar mat på årets festival.
Mer om vingårdstur på Mandrarossa
Provning av några av de viner som finns på Systembolaget
Vita viner:
Inycon Chardonnay Pinot Grigio
Helt ok boxvin. Har funnits 10 år på Systembolaget. I början var det mycket sötare men nu tillsätts bara 5 gram pga ändrad smak hos svenska konsumenter. 1 miljon liter säljs per år! 330.000 boxar/år. Namnet är grekiskt från en av de äldsta byarna nära menfi. 209 kr.
Inycon Chardonnay Organico
Oekad lagrad enbart på ståltankar finns på cirka 400 Systembolag. Det är tydligen lätt att odla chardonnay här. ”Alltid samma kvalitet oavsett väder”. De som före var ute efter tyngre ekade chardonnayer vill nu ha lättare viner med mineraler vilket är lätt att få fram på Sicilien. 79 kr.
Mandrarossa Grillo
Min nya favorit! Förr odlades bara druvan grillo för att göra marsalavin, men för 10 år sedan började man odla grillo här igen. Friskt, rikt på mineraler och ett måste att prova för dig som uppskattar vit bourgogne och chablis. Finns i BS och jag ska beställa nu genast. 119 kr.
Mandrarossa Urra di Mare
Sauvignon blanc är svår att odla här på Sicilien måste plockas i precis rätt tid. 249 kr för en superknubbig magnumflaska.
Mandrarossa Santannella
Vinet är 70 % Fiano och 30 % Chenin blanc. Smakar persika och frukt inte så mycket vanilj och ek. 189 kr BS
Röda viner:
Mandrarossa Frappato
Relativt ny druva för Settesoli detta är tredje årgången. ”Röd druva som är som en vit druva i karaktären och kan drickas kall och till skaldjur.” Står det. Smakar röda bär som tusan. Inte alls som ett vitt vin men som ett rött vin – perfekt aperitif. 149 kr BS.
Mandrarossa Timperosse
Görs på 100% petit verdot. Smakar nästan sötlakrits. Finns bara på knubbig magnumflaska i 320 butiker. 249 kr.
Mandrarossa Nero d’Avola
Passar till ostar fyllda grönsaker samt kryddig mat. BS 119 kr.
Mandrarossa Cavadiserpe
Görs på 60% merlot och 40% alicante bouschet. Härligt rödpang med lakrits, plommon, läder och kryddor. Passar till lamm viltkött mm. Lång eftersmak. 149 kr BS.