Marinerade grillade grönsaker – recept på tillbehör
Marinerade grillade grönsaker är ett perfekt tillbehör till kött, fisk och vegetariskt. Men de är också goda att äta som de är, med sås och dip till. Här är mitt enkla recept.
Gå till receptDet är när vi ska laga fantastiska Zeina Mourtadas recept på Marinerade grönsaker som du hittar här på hennes blogg Zeinas Kitchen som vi upptäcker att vi saknar några viktiga ingredienser och bestämmer oss för att ”mexifiera” receptet med en lite annorlunda kryddning.
BBQ-sås istället för balamvinäger i marinad till grillade grönsaker
Zeina använder balsamvinäger och timjan. Men vi har ingen balsamico här i stugan så vi tar en mexikansk chili-BBQ-sås istället. Vilken BBQ-sås som helst fungerar utmärkt. Gillar du hetta men saknar BBQ-sås med chili så kan du bara tillsätta en tesked chilisås eller ett till två kryddmått cayennepeppar i marinaden.
Vi använder också mexikansk oregano (som du kan köpa här på Andales webbshop) men har du vanlig oregano så använd den. Vi utesluter timjan, tar dubbelt så mycket olja och även saften från citronen. Men grunden till marinaden är ändå Zeinas! Och hon har lovat att jag får låna det.
Nu när kvällarna blir mörkare och kallare är suget efter en fräsch sallad allt mindre. Då lockar de här mustigt kryddade grillade grönsakerna mycket bättre! Du kan både servera dem som tillbehör, eller som en egen rätt med någon god sås eller dip till. Tillexempel passar det Recept på enkel bearnaisesås eller Recept på Yoghurt-bearnaise perfekt till grillade grönsaker.
Grillad aubergine en av mina stora favoriter
Att salta ur auberginen är bra om du vill grilla tjockare skivor. Om du skär dem tillräckligt tunt, ca 0,5 cm högst så behöver du inte salta ur dem. Men ibland är det lättare att grilla tjockare skivor som är drygt 1 cm. Då lägger du ut skivorna på en skärbräda eller bricka och saltar dem på ena sidan. Låt ligga i minst 10 minuter och torka bort vätskan med ett hushållspapper eller en kökshandduk efteråt. Sedan penslar du på marinaden.
Den här satsen är precis lagom för två spetspaprikor, en aubergine, en förpackning champinjoner, ca 250 gram och en rödlök i skivor.
Marinerade grillade grönsaker
Ingredienser
Grönsaker:
- 1 aubergine i tunna skivor
- 2 spetspaprikor delade
- 1 rödlök i skivor
- 250 gram champinjoner
Marinad:
- 1 dl olja
- 2 msk BBQ-sås gärna med chili
- 1 msk soja
- 2 vitlöksklyftor finhackade
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 citron finrivet skal och saft
- 1 msk oregano gärna mexikansk
Instruktioner
- Lägg ut alla grönsaker och svamp på skärbräda, folie eller bakplåtspapper.
- Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Pensla marinaden på grönsakerna och svampen och lägg ut på folie, bakplåtspapper eller skärbrädor.
- Låt ligga i ca 30 min.
- Grilla allt tills genomstekt. Servera ev med sås eller dip eller som tillbehör.