Krustader med lax, wasabi och avokado – läppstiftsvänliga tilltugg!
Goda små knapriga krustader fylls med avokado, kallrökt lax och en enkel wasabicrème på smetana, wasabi och lite salt. Lika goda till julmust som till en kall lager eller en smaklig riesling!
Ni kanske har åsikter om krustader. Jag vet många som har det. De kan dissas som en kvarleva från 1980-talet, eller! så kan en välja att hylla dessa små läppstiftsvänliga tilltugg! Minikrustader säljs precis överallt och tricket är att bottna dem med något som inte gör dem saggiga efter en kvart.
Det är alltså minikrustaden som är läppstiftsvänlig. De stora måste vara en mardröm på mingelfesten. Att stå med en halv avbiten krustad i smulor som fyllningen smiter ut från och rinner mellan fingrarna, ja det är vi ju inte ute efter nu.
Över huvud taget tycker jag att alla som fixar snittar och tilltugg till fester borde tänka – är detta läppstiftsvänligt? Med andra ord: är detta en snitt som är så stor att den måste bitas av, och kommer då den sega parmaskinkan i mitten att följa med ut som en lång sträng och lämna bara bröd kvar i den hand som håller i snitten?
Om svaret är ja, kapa den på hälften. Då slipper folk gå omkring med kladdiga ansikten och servetter också!
Krustader med avokado, lax och wasabi
Ingredienser
- 1 burk smetana
- 2 msk wasabi
- 1 krm salt
- 1 förpackning minikrustader
- 1 avokado
- 4 skivor kallrökt lax ca 100 g
Instruktioner
- Blanda smetana med wasabi och salt. Fyll en spritspåse och låt vila i kylen.
- Lägg ut alla krustader på en bricka. Lägg en tunn skiva avokado i botten på varje.
- Skär laxen i små bitar och lägg en bit i varje krustad.
- Spritsa en klick wasabicrème på varje krustad.
Vegetariska krustader med tångkaviar
Följ receptet ovan men byt ut lax mot tångkaviar. Jag vet inte vad som blir bäst, moussen under eller över kaviaren, men det märker du ju snabbt!
Gott att dricka till:
Förutom julmust eller en kall lager vill jag tipsa om ett vin som jag tycker är mycket prisvärt. Det är Nederburgs Winemaster Reserve Riesling från Sydafrika för 89 kronor. Ett mycket smakrikt vin med toner av tropisk frukt. Det passar lika bra till koreanska glasnudlar som till en krämig fisksoppa. Och inte minst till de små krustaderna!
Den som skapat vinet är en ung stjärna, Natasha Boks, som har vunnit många priser och utmärkelser. Om du vill prova ett annat vin som hon gjort så finns också The Anchorman Chenin Blanc för 169 kronor. Ett vin med en helt annan karaktär. Superkrispigt och torrt så det stramar i kinderna. Mera av ett pratvin.