Bleck – en söderpärla som funkar året om
Bleck är en liten finkrog på Södermalm som haft stabilt kök ända sedan starten 2015. Deras små smaksensationer till mellanrätter gläder läckergommen. Jag blev inbuden att testa deras nya meny.
Bleck är ett ställe jag lätt hamnar på sommartid, när jag och maken promenerar hem mot Sickla över Södermalm. Då går vi genom Blecktornsparken och så popp! kommer vi på att vi nog måste göra ett vätskestopp i solen.
Blecks uteservering är erkänt toppentrevlig. De spelar bra musik och stämningen är hög. Vi blir kvar. Plötsligt är man hungrig och tar in några smårätter att dela på. Efter maten promenerar vi nöjda och belåtna vidare mot båten som tar oss närmare hemmet. Det är en mycket fin promenad som jag starkt rekommenderar.
Bleck – en pratvänlig krog
Så här års är Bleck helt annorlunda. Maten är lika bra som alltid och nu kurar vi ihop oss inne i den lilla mysiga lokalen. Det är pratvänlig akustik trots att borden står tätt. Menyn består av snacks och smårätter. På två tjejer hade det räckt att dela på tre stycken smårätter, men vi var så nyfikna (hungriga) att vi tog in fyra på personalens rekommendation.
Här på Bleck har jag ätit mitt livs bästa råbiff. Och det vill inte säga lite då jag nästan aldrig kan gå förbi en råbiff på menyn. Döm om min besvikelse när de precis tagit bort råbiffen och ersatt den med en långbakad högrev. Jag höll modet uppe och beställde Flower sprouts (brysselkålsblommor), spetskål, bakat ägg och en rätt med torskfisken skrei.
De friterade brysselkålsblommorna ligger under ett täcke av riven ost och serveras med en sötsyrlig och het dipp på körsbär och chili. Rätten gör sig tyvärr inte på bild men ni får tro mig på mitt ord när jag säger att den är fantastico! Ett måste om du besöker Bleck. Mer som ett trevligt snacks att dela på, än en hel rätt.
De andra rätterna är desto mer mättande. Det bakade ägget serveras på en len potatispuré som är precis lagom rökig, det vill säga inte tokrökig, stekt spenat och friterad krispig potatis. En underbar liten rätt som blev sällskapet Annamias favorit.
Den bakade spetskålen serveras med en vinägerkokt lök med härligt hög syra. Hasselnötterna ger fin knaprighet men den utlovade tryffeln varken känner vi smaken av eller saknar. Kålen är så god ändå. Inte heller den mest fotovänliga rätten men en riktig favorit.
När vi ska hugga in på den vackert upplagda skreien är vi nästan proppmätta redan, men den syrliga moroten tillsammans med den rökta paprikakrämen gör att den välsaltade torsken slinker ner ändå. Smörsåsen hjälper också till.
Bleck sätter både smaker och konsistenser
På Bleck kan kocken både sina smaker och konsistenser. Alla rätter har både krispighet och krämighet. Som sagt hade det räckt med tre rätter för oss två (damer) egentligen, och då kommer man undan med en väldigt rimlig nota dessutom. Smårätterna kostar från 75 till 165 kronor.
Visst vet ni att desserten har en alldeles egen plats i magen? Så ligger det i alla fall till. Därför kan vi, trots proppmätta, ändå dela på en crème brûlée av klassiskt snitt till efterrätt. Generöst av det knäckiga brända täcket och den lenaste vaniljkrämen under. En perfekt avrundning på en mysig middag. Tack Bleck för en fin matupplevelse och tack bästa Annamia som följde med som smakråd.