Köttfri BBQ à la Gustav Johansson
I går var vi på trevliga söderhaket Rost för att få testa några av Gustav Johanssons rätter ur boken Jävligt god BBQ. En bok som många jag känner skulle behöva äga!
Utåt sett, en grillbok i mängden. Man i hatt med kolgrill, och så namnet: ”Jävligt god bbq”. Inget skvallrar om att detta är en högst nödvändig bok för så många av mina mattglada vänner. Jag själv inräknad. En hel grillbok med bara vego! Hur har man tänkt då man inte kommunicerar detta på omslaget?
Jag fattar lite grann: det ska bara vara gott, man ska inte tänka på att det inte är kött. Visst men ändå, när en står i en bokaffär och letar efter tips på köttfri grill så skulle i alla fall jag bara bläddra förbi ”Jävligt god bbq”. Vilket är galet synd!
Jag är orolig att den här boken tappas bort i mängden av andra grillböcker. För här ger Gustav suveräna tips på hur du får quornfärs att bli den perfekta hamburgaren. (Japp du hörde rätt, jag gillar numera quorn.) Hur du marinerar och grillar oumph på bästa sätt. Hur du gör alla rätter helt veganska och så vidare. Ni hör ju! En bok man behöver helt enkelt. Här finns också recept på fooled pork, gjort på jackfruit i saltlake. Boken kostar 199 kronor och finns bland annat att beställa på Adlibris.
Så väldigt befriande det är att prata med en som i huvudsak vill att mat ska smaka gott. Och att man inte ska äta kött. Den kombon är vad som behövs för att få oss köttisar att tänka om. Blanda in några vetegräs-shots och raw-bollar och en tappar intresset direkt.
Istället för att komma med tråkiga kommentarer om bildmaner, utformning och eventuell grabbighet, tänker jag använda den här kokboken som ett uppslagsverk i sommar. Bara försöka göra så mycket som möjligt precis som Gustav tipsar om. Det är uppenbart att han vet hur man lagar god vegetarisk och vegansk mat!
Vi fick testa quornburgaren och spett med srirachamarinerad oumph. Båda rätterna fick toppbetyg av alla gäster, även om de flesta hejade allra mest på spetten. Det gick inte att ta bild på maten för att den tog slut hela tiden, hungern var stor! Smakbitarna små. Men ni får föreställa er! Fem gafflar.
Vin till vegetariskt
Bra allroundviner från Patchwork
Vinerna som presenterades till kom från Patchwork som skulle passa utmärkt till vegetarisk mat. Vad nu det är? En tänker att det så sällan enbart hänger på råvaror utan på tillagning och i högsta grad kryddning. Men ok.
Det röda vinet från Sydafrika är gjort på Grenache och Petit Verdot. Ett superbussigt vin som passar utmärkt som pratvin och säkert till de flesta inte allt för krävande maträtterna. (90 kronor).
Det vita är från Argentina och gjort på Pinot Grigio. Även det mycket vänligt. Lagom runt, torrt och fylligt för att passa de flesta människor och de flesta rätter. Inte något som sticker ut någonstans. (79 kronor) Bra allroundviner helt enkelt!
Den boken hade varit bra att ha! Min dotter har blivit Vegan och det är lite knepigt att laga mat numera. Man måste helt enkelt tänka om.
Hej Susanna!
Jag kan bara rekommendera att beställa Gustavs bok! När man väl fått igång tänket med att krydda upp quorns veganska produkter och Oumph! som redan är veganskt blir matlagningen såååå mycket enklare!
Jag vill också rekommendera några färdiga veganska produkter som jag tycker är bra: Ica:s svampburgare med rökt paprika och deras, ärt- och bönburgare som båda ligger i kyldisken, samt Sevans olika falafel som också finns i kyldisken på välsorterade matbutiker. Jag tycker också Oatleys produkter som förenklar en massa när man ska laga god veganmat.
Lycka till!
Malin