Korv Stroganoff med chorizo och paprika
I samarbete med Consorcio del Chorizo Español – #CookingSpanishChorizo
Den svenska rätten Korv Stroganoff görs på falukorv och påminner endast vagt om den ryska ”Biff Stroganoff”. I mitt recept på Korv Stroganoff med chorizo och paprika, möter Sverige Spanien i en riktigt lyxig variant!
Gå till receptMatbloggare världen över har fått i uppdrag av spanska chorizo-konsortiet att ta typiska rätter för sitt land men göra om dem och använda den spanska kryddiga korven som huvudingrediens. Jag har fått hitta på en svensk rätt och det jag först kom att tänka på var vardagsklassikern Korv Stroganoff.
Genom kampanjen ska vi få upp ögonen för nya sätt att använda chorizo i matlagningen. Om ni går in på Instagram och kollar #Cooking Chorizo eller #Cooking SpanishChorizo får ni fler tips.
Historien bakom Biff Stroganoff
Ryska rätten Biff Stroganoff sägs ha kommit till på 1700-talet och namngivits efter en tandlös greve som ville ha köttet skuret i små bitar för att kunna äta. Förstå så glad den greven hade blivit om han fått smaka Korv Stroganoff. Så väldigt lättuggat! Och dessutom himla gott. Man kan förstå varför rätten blivit en stående klassiker på svenska middagsbord.
Korv Stroganoff med chorizo och paprika
När jag nu gör recept på Korv Stroganoff med chorizo och paprika blir det lite likt, men ändå helt annorlunda. Chorizo är en väldigt smakrik och ganska rökig korv så ta det därför försiktigt med saltet och smaka av på slutet istället. Korven ger ifrån sig mer smaker ju längre den får ligga och puttra i såsen.
Den har också en helt annan och mer tuggig konsistens än falukorv. Jag vill gärna blanda upp den med någon krispig grönsak och för att balansera chorizons något syrliga smak väljer jag söt paprika i såsen. Du kan servera grytan med ris, pasta eller potatismos.
Korv Stroganoff med chorizo och paprika
Ingredienser
- 300 gram chorizo färsk
- 1 gul lök hackad
- 2 gula paprikor strimlade
- 1 röd paprika strimlad
- 1 msk olja
- 2 msk tomatpuré
- 2,5 dl vispgrädde
- 1,5 msk dijonsenap
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk persilja hackad
Till servering:
- kokt ris långkornigt
- persilja
Instruktioner
- Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök och paprika tillsammans.
- Skär chorizo i slantar och låt fräsa med paprika och lök ca 5 min.
- Tillsätt 2 msk tomatpuré och fräs 1 min. Häll i 2,5 dl grädde, 1,5 msk senap, salt och peppar och rör om. Låt puttra 5 min.
- Smaka ev av med mer salt. Tillsätt hackad persilja och rör om.
- Servera tillsammans med kokt ris och strö lite persilja över korvgrytan.