Koreanska såser från Arirang
Nära Allt om Mat:s kontor i Stockholm ligger koreanska restaurangen Arirang. Den var en favorit redan innan jag flyttade till Stockholm och vi skrev till och med om Arirang i dagstidningen Norrbottens-Kuriren då jag jobbade i Luleå.
Restaurangen som är nordens äldsta koreanska öppnade redan på 70-talet och har länge sålt sin egen arirang-sås som man kan använda till marinader och dippsåser eller i grytor och wok. Nu kompletterar de med många goda nyheter för oss som vill ha en genväg in i det koreanska köket.
Den heta röda chilipastan, goochoo jang, som man äter till bibimbap, passar till det mesta och kan beskrivas ungefär som en koreansk ketchup (den smakar inte ketchup men passar till allt). Såsen till kyckling bokkum kan man använda i vilken wok som helst och jiap che, är det enklaste sättet att fixa helt underbara glasnudlar på tre minuter. Otroligt god snabbmat! Bland produkterna finns också katzu: kungen av dippsåser och cham girum: den perfekta sesamoljan. Produkterna kostar 60-70 kr och på de snygga förpackningarna står olika tips om hur man kan blanda och använda alla såser.
2006 kom den fantastiska boken Fem asiatiska kök av Yukiko Duke med vardagsmat från Kina, Korea, Japan, Vietnam och Thailand. I boken får man komma hem till familjer som bjuder på sina bästa recept och tips och man får även veta var man får tag på råvarorna.
Här finns ett stort avsnitt om familjen Lim som står bakom Arirang. Med hjälp av dessa såser och boken ska jag nog kunna fixa till en koreansk måltid.