Konsten att göra genomgula ägg
Äggfantast som jag är blev jag överlycklig då en vän skickade mig länken om hur man gör äggröra direkt i äggen. Eller snarare genomgula ägg. Sicket fint Påsk-trick tänkte jag.
Här är länken:
How to Scramble Eggs Inside Their Shell
Jag provade först med att snurra i en ärm. Jag fick till några luftbubblor i ägget och i ett annat en gula som var på väg ut ur vitan men fortfarande väldigt separerade.
Jag tänkte att ärmen var för kort. Äggen var för färska. Äggen var för kalla!
Nytt försök. Denna gång i en nylonstrumpa.
Jag snurrade och snurrade och tänkte kanske att det kunde lyckas denna gång då jag även hade rumstempererat äggen.
Lite fräsigare form på gulan som kom ut ur ägget då det sprack ögonblickligen då vattnet började koka. I övrigt ett helt vanligt kokt ägg med vita och gula var för sig.
Jag är inte den som ger mig så lätt utan tänkte att om jag låter äggen ligga framme en vecka och inte använder så nya ägg. Då kanske det går. Och tredje gången gillt och så vidare.
Nu har jag använt ett något äldre ägg som legat framme nästan en vecka på bänken. Jag snurrade strumpbyxan som en galning och jag kokade ägget så ömt så ömt att det inte ens sprack. Allt som hände var att det blev några luftbubblor (det blev det f ö i alla ägg) och att gulan ville komma ut lite grann ur vitan.
Det är klart jag hade velat kunna stila med genomgula ägg både till påsk och på allehanda frukostar och bruncher men här och nu ger jag upp. Tror jag.
Finns det någon där ute som lyckats och vill ge mig ytterligare tips? I så fall är du hjärtligt välkommen!
Jag har inte testat detta själv, men det ser ut som om du knutit snörena lite väl tajt mot ägget? På instruktionsvideon knyter han så ägget har några centimeter tillgodo på båda sidor. Antar att detta gör att ägget ”centrifugeras” inne i ärmen då du rätar ut ärmen hårt efter att du snurrat den flera varv. Binder du för tajt så kommer ägget inte kunna röra sig inne i ärmen vid själva ”centrifugeringen”. Det var bara en tanke efter att ha läst/sett hur du gick till väga. Lycka till och glad påsk!
Hej igen. Här kommer en översatt instruktion på hur man får till genomgula ägg:
”Några tips för att det ska bli rätt: Att dra i ärmen hårt åt båda hållen, efter att man snurrat den flera varv, är den viktigaste delen. Ärmen ska snurra tillbaka så fort att det låter som en kollibri. Istället för att använda en ärm har en del människor haft framgång med benet från ett par strumpbyxor. Det kan även vara enklare. Du kan hålla ägget mot en ficklampa innan kokning för att kontrollera om det har skakats ordentligt.
Ett skakat ägg släpper inte igenom något ljus eller som mest en mycket liten mängd av rött ljus. Ett oskakat ägg kommer att lysa upp helt och med en gul nyans. Glöm inte att knyta åt ärmen ordentligt på båda sidor, annars kommer ägget vara ur balans och det blir omöjligt att snurra tillräckligt snabbt för att det ska fungera korrekt. Ägg som skakats (lyckade eller ej) försvagas och tenderar ibland att spricka om dom läggs i kokande vatten. För att undvika detta, placera äggen i lagom kallt vatten i en kastrull på spisen och värm tills det är varmt nog att små bubblor börjar bildas på äggskalen, men inte så länge att vattnet börjar koka. Stäng av plattan och låt äggen ligga kvar i kastrullen i ca 15 minuter. När tiden är slut, häll över äggen i kallt vatten för att kyla dem snabbt så dom inte överkokas (ägg fortsätter ”koka” en stund innanför skalet, även efter man hällt av det varma vattnet).”
Lycka till igen!
Tack för tips!
Då jag använde nylonstrumpor så hamnade snörena några cm från ägget, de är ju rätt elastiska. Men ändå samma resultat. Och nu ger jag upp till dess att någon berättar att de lyckats med experimentet.
Använd äggkokare då använder man medföljande pickaren så spricker ej äggen