Kokboken "Blå fisk" för havsmiljön
MSC-märkningen av viltfångad fisk fyllde 10 år 2013. Nu firar den ideella organisationen med kokboken ”Blå fisk” med recept av Juniorkocklandslaget. Med boken vill man få konsumenter att göra medvetna val när de köper fisk.I boken finns recept på bland annat blåmussla, gråsej, torsk och nordhavsräka. Alla med lockande bilder och matnyttiga texter till. Dessutom med idolporträtt både på kockar och fiskar.
Jag måste gilla att MSC försöker bringa reda i vad som är ok att äta, så att vi som älskar fisk inte blir för tvehågsna och rädda för att köpa fisk över huvud taget. (Den gröna listan på ok-fiskar har ju krympt till en pyttespalt. Väldigt deprimerande.) Sedan kan man ändå ha sina dubier angående att köpa fiskar som färdats långväga, som hoki och Alaska pollock.
Boken finns att ladda ner gratis från och med måndag på: www.msc.org/kokbok
Dessutom kommer den att finnas till försäljning, först endast på Designtorget Sergels torg, men köpställena uppdateras på samma adress som man laddar ner kokboken. Vi kommer även att lotta ut fem exemplar i Allt om Mat framöver.
Vi fick testa några rätter ur boken. Och Juniorkocklandslagets lagledare Pi Les rätt på kungsräka asian style med glasnudlar och rostade jordnötter blev min favorit (inte helt otippat kanske).