I juryn för Årets Måltidslitteratur
Jag har den stora äran att sitta med i juryn för Årets Måltidslitteratur. Där väljer vi ut runt 30 vinnare i olika kategorier bland alla kokböcker, matessäer, råvaruböcker med mera som kommit ut sedan förra årets utnämningar. Ett digert jobb!
Tillsammans med kulturradions Karsten Thurfjell, professor Stephan Rössner, matdrottningen Christina Möller, författaren och konstnären Charlotte Birnbaum, grafiska formgivaren Mikael Engblom och koboksexperten (tillika min forna kollega på Allt om Mat) Kris Johnson Jones går jag igenom årets digra skörd av kokböcker och, tja alla möjliga sorters böcker som rör mat.
Det brukar röra sig om 300–400 böcker ungefär. Ibland kommer det ingen bok till en viss kategori och då och då får vi hitta på en ny om det inte finns någon som passar till en viss bok. Att sitta med i denna jury är ett utmärkt sätt att hålla sig à jour med vad som händer på kokboksfronten. Jag sitter själv med i egenskap av receptgranskare med mera, så kokböckerna är det som intresserar mig allra mest.
Vissa år har kategorin choklad varit överhopad av böcker. Nu är det snarare baka sött utan socker och gluten som kunde ha en egen kategori. Professor Stephan Rössner är ny i juryn för i år, precis som Kris Johnson Jones. Hans bidrag blir att gå igenom hälsokategorin. Den överlägset största de två år som jag suttit med. Och förmodligen den svåraste.
Personligen finns det många böcker under kategorin hälsa som jag vill skippa bara jag ser titeln: Ät dig frisk – på olika sätt. Ät efter din blodgrupp. Ja, kanske onödigt att upprepa, men allt som startar med LCHF. Det känns som den genre som drar in mest pengar på grund av sökande människor som inte direkt bryr sig om forskning och rön. Men! Nu har vi en professor som sköter detta åt oss. Så väldigt tacknämligt. Resultatet av vårt arbete ser ni här längre fram i år.