Julklappstips – matiga böcker: vegetariskt, bullbak och livet!
Eftersom jag har äran att sitta med i juryn för Årets Måltidslitteratur får jag ganska bra koll på vilka böcker som ges ut. I år väljer jag att tipsa om fyra böcker varav en kom i fjol. Det är inte för att det saknas bra böcker i år, men den är redan en favorit!
För er som vill ha ytterligare boktips kommer hela listan på pristagare i Årets Måltidslitteratur 2019 längst ner, hela 39 utmärkelser. Det är idel fantastiska kokböcker och annan litteratur som rör mat, så kika gärna där för tips och inspiration. Här är mina fyra heta tips på hårda julklappar med matigt fokus.
Edward Blom – I full blom
En superpersonlig bok som berör och får en att reflektera över sina egna åsikter och gamla vanor. Du som tycker att Edward Blom är en spännande person bör läsa denna. För han ÄR spännande. Han pratar om så vitt skilda saker som mobbing, katolicism, mangling och tågresor. Och vad han än tar upp så beskriver han sina personliga åsikter på ett sätt som engagerar och gör boken till en riktig bladvändare.
Birgit Nilsson Bergström – Bara bullar – en bakläxa
I oktober 2019 hade jag fortfarande aldrig i mitt liv bakat bullar. Då damp den här boken ner i brevlådan. Nu har jag bakat fyra varianter och är sugen på att baka mer! Oftast väldigt pedagogiska recept med massor av tips och trix på hur du bäst lyckas baka saftiga och goda bullar av alla de slag.
Zeina Mourtada – Zeinas Green Kitchen
Omåttligt populära Zeina Mourtada bjuder oss på sina bästa gröna recept från hela världen. Det är ”enkel” vardagsmat och precis den sortens inspiration jag behöver för att äta mer vegetariskt. En perfekt julklapp till den som just flyttat hemifrån.
Mathias Dahlgren – Rutabaga – med fokus på grönsaker
Stjärnkocken Mathias Dahlgrens bok bygger på recept från hans vegetariska restaurang i Stockholm, Rutabaga. Den är på sätt och vis tvärtom från Zeinas Green Kitchen, men även här finner jag recept som funkar som vardagsmat. Missa till exempel inte hans underbara Yoghurtsmör. Ja, det (och en ärthummus) pajade min matberedare från 1990 men det var det värt! Boken kom ut redan 2018 men jag vill ändå gärna tipsa om den.
Här har jag skrivit mer om Rutabaga och testat recept
Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019
1. À la carte – ”Best Chef Books”
Författare: Mathias Dahlgren
Titel : Kokbok för grå dagar
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lennart Weibull
Form: Katy Kimbell
Motivering: Med denna bildrika text- och receptsamling om det mörka halvåret etablerar sig vår förste kockvärldsmästare som filosof. Vardagliga iakttagelser, vass galghumor och ren förtvivlan balanseras med kökets kreativa tröst: Man kan alltid äta nå´t gott!
2. Barn och mat
Författare: Sara Bäckmo
Titel: Odla med barn : i Skillnadens trädgård
Förlag: Roos & Tegnér
Foto: Maria Fors Östberg
Form: Kristin Lidström
Motivering: I den stora köksträdgården får barn dela sitt stora intresse för odling med de vuxna. Barn lär sig odla grönsaker, som de sedan älskar att äta. Samspelet mellan jord, växter och djur blir stora värden i barnens uppväxtmiljö.
3. Barn och mat – Bästa översättning
Översättare: Eva Andreasson
Författare: David Frankiel och Luise Vindahl
Titel: Little green kitchen : enkla vegetariska recept för hela familjen
Förlag: Norstedts
Foto: David Frankiel
Form: Stuart Hardy
Motivering: Efter att i 10 år dominerat sociala medier i sin genre är Green Kitchen Stories en institution för alla som gillar hälsosam, grön mat. Med barnen i köket löser de många knutar i familjer, som vill äta mer vegetariskt. Inspirerande, vackert och supergott.
4. Ceremoniella måltider
Författare: Stefan Ekengren
Titel: Högtid : jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming : alla de klassiska rätterna (och några nya)
Förlag: Natur & Kultur
Motivering: I denna vackra och generösa bok förklaras på bästa sätt, inte bara hur vi ska tillaga våra högtiders älskade rätter, utan även hur vi bäst planerar vårt matlagande inför dessa. En synnerligen efterlängtad hjälp i köket!
5. Desserter
Författare: Lena Söderström
Titel: Cheesecakes & kladdkakor
Förlag: Bokförlaget Semic
Foto: Eva Hildén
Form: Monica Sundberg
Motivering: Älskar du kladdkaka OCH cheesecake? Med Lena Söderströms vackra kokbok slipper du välja. Här blandas läckert fotograferade desserter med tårtor, glass, cheesecakedip och kladdkakemuffins. Här bjuds vi på bra recept med extra allt!
6. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Författare: Henrik Scander
Titel: Food and beverage combinations : sommeliers’ perspectives and consumer patterns in Sweden
Förlag: Örebro University
Motivering: Som forskare och sommelier beskriver Henrik Scander upplevelseformer av mat- och dryckeskombinationer. Fynden är relevanta för en matintresserad allmänhet men har också bäring på livsmedelsindustrins produkter, restaurangernas menyer och måltidsutbudet på sjukhus och i äldreomsorg.
7. Dryckeslitteratur
Författare: Mikael Nypelius och Karl Sjöström
Titel: Ciderrevolution! : din diy-guide till cider & pét-nat
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Fredrik Skogkvist
Form och illustrationer: Laura Hunter
Motivering: Den tid då svensk cider klassats som sötblaskig alkoläsk är med denna handbok över. Författarparet Fruktstereo lär oss vad som krävs för att skapa en perfekt och dansvänlig Discocider, samtidigt som de med klara stämmor sjunger fallfruktsrevolutionens lov.
8. Dryckeslitteratur – bästa översättning
Översättare: Peter M. Eronson
Författare: Dan Jones
Titel: Gin : skaka, muddla, rör
Förlag: Tukan förlag
Foto och illustrationer: Daniel Servansky
Motivering: Med Dan Jones oförvägna spritromantik och Daniel Servanskys grafiskt fyllda glas bibringas världen ett nytt sätt att memorera drinkrecept – och att uppskatta gin i sin nya karriär som hantverksprodukt.
9. Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Författare: Joanna Alm
Titel: Manifest för bättre kaffe
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Christian Gustavsson
Form: Jonas Cramby
Redaktörer: Maria Nilsson och Jonas Cramby
Motivering: Behöver vi verkligen ett manifest för bättre kaffe? Svaret är utan tvivel ja! Här lär oss mästerrostaren Joanna Malm allt om kaffebönor, bryggtider och att vågen är vägen till en perfekt kopp kaffe.
10. Essäer kring måltiden
Författare: Lotte Möller
Titel: Bin och människor
Förlag: Norstedts
Form: Annika Lyth
Motivering: Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok! Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!
11: Essäer kring måltiden – bästa översättning
Översättare: Olov Hyllienmark
Författare: Stefano Mancuso
Titel: Växtrevolutionen : växterna har redan uppfunnit vår framtid
Förlag: Bazar Förlag
Form: Isabel Gonzaléz Rocia
Motivering: Visst växer vi människor, men inte alltid åt rätt håll och på rätt sätt för mänskligheten. Då är växterna smartare. Stefano Mancuso visar med övertygande argument hur växternas liv är lösningen på det mesta – om vi vill överleva.
12. Etniska kokböcker
Författare: Tove Nilsson
Titel: Thai hemma
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Lennart Weibull
Motivering: Tove Nilsson har gjort en mycket personlig djupdykning i det thailändska köket och guidar oss vant och säkert till de äkta smakerna – som en perfekt Tom Yam Goong Nam Sai Soup.
13. Grundkokböcker
Författare: Mattias Kristiansson
Titel: Det veganska köket : 1700 växtbaserade recept
Förlag: Vegoriket AB
Foto: Mattias Kristiansson
Motivering: Mannen bakom magasinet Vego har samlat ihop veganska rätter från hela jordklotet, kompletterat med veganvarianter av svenska klassiker. Med grundrecept, omvandlingstabeller, råvaruguider i en tydlig och pedagogisk layout är detta en sann kulturgärning.
14. Historisk måltidslitteratur
Författare: Andreas Håkansson
Titel: Mat, myter & maskiner : industrimatens ärorika historia
Förlag: Fri Tanke Förlag
Motivering: I denna tid då många ängslas över E-nummer och industriellt producerad mat är det befriande med en bok som hyllar maskiner och snillena bakom dem som gjorde maten tillgänglig för alla. I kapitel som Ketchup, Öl, Glass och Ost följer vi matens historia, från adelns boningar till var mans bord.
15. Hälsa
Författare: Anna Richert, Linda Bakkman och Gustav Johansson
Titel: Vego i världsklass : hållbar mat för en aktiv livsstil
Förlag: Norstedts
Foto: Stefan Wettainen
Form och illustrationer: Sebastian Wadsted
Motivering: Uppbackad av experter från Världsnaturfonden och Sveriges Olympiska Kommitté ger boken en kunnig och kompetent beskrivning av vårt globala hälsoperspektiv med tonvikt på vegansk kost utan krångligheter. 120 vego-recept med vackra illustrationer inspirerar.
16. Kantinmåltider
Projektledare: Ulrika Arnell
Titel: Leve bröd! : en hyllning till det goda i livet
Förlag: Bergkvist Publishing AB
Matstylist/kock: Linda Dahl
Foto: Miriam Preis
Form: Isabella Svensson
Motivering: Här blandas baktips och recept från kända konditorer och bagare med dem från storkökshjältar i skolkök. Resultatet blir snyggt och inspirerande, vare sig man vill baka till fyra eller 400 macksugna personer.
17. Kokböcker med restauranganknytning
Författare: Anton Bjuhr och Jacob Holmström
Titel: Året på Gastrologik
Förlag: Roos & Tegner
Redaktör/skribent/bidragsgivare: Anna Thanner och Anette Dieng
Foto: Erik Olsson
Form: Fanny Holländer
Motivering: En kokbok lika vacker och självklar som en måltidsupplevelse på Gastrologik. De båda mästerkockarnas tydliga vision av renodlade smaker står fram på dess vackra foton och paradoxalt anspråkslösa form – trots det omfattande formatet!
18. Köksträdgårdslitteratur
Författare: Peter Streijffert
Titel: Odla i stan
Förlag: Blue Publishing
Foto: Lasse Hallström
Motivering: En bok till stadsdelar och städer om att verkligen komma igång med att bli så självförsörjande som möjligt på livsmedel. Författaren ger rikligt med tips om hur vi kan odla på gatan, på taket, på balkongen eller inomhus. Odling ökar vårt välmående och är en livsstil, som kan förändra världen.
19. Livsstilslitteratur
Författare: Carl Johan Erikson och Karin Willén. Efterord: Johan Redin
Titel: Kokgropar och andra aktiviteter i Forsmarks skogar
Förlag: Jon Brunberg Förlag
Form: Johanna Finne
Motivering: Matlagning i kokgrop för närmast tankarna till exotiska traditioner i fjärran länder, men författarna visar med stort allvar skogens möjligheter i Roslagen. Boken är avväpnande i sin ambition att visa hur naturresurser från bär, vilt och svamp med kött kan nyttjas – och detta med riktigt skogsmurriga bilder.
20. Mat och dryck i kombination
Författare: Richard Bengtsson och Anette Rosvall
Titel: Den stora smakresan
Förlag: Lava Förlag Utgivare: Spendrups bryggeri
Foto: Kalle Börjesson m fl.
Form: Kalle Börjesson och Charlotte Gawell
Illustrationer/foto: Stefan Lindblad
Motivering: Efter en så storslagen smakresa längs landets mest spektakulära vatten- luft- och järnvägar – med små avstickare till San Francisco och Berlin – är man måhända utmattad, men framförallt inspirerad av bryggare Bengtsson och hans lika kvalificerade anhang av mästerkockar och topproducenter. Öl kan matcha det mesta!
21. Mat & miljö
Författare: Paul Svensson och Christofer Ekman
Titel: Rädda maten! : restaurang Retaste : manual för minskat matsvinn
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Erica Wessman
Form: Pjadad/Oskar Svensson
Motivering: Paul Svenssons pop up-restaurang Retaste föddes ur en vilja att helt stoppa matsvinnet – och i stället göra svinnet till en resurs. Recepten i modern nordisk stil, med signaturrätter som kompostbakad lök och förädling i form av inläggningar och smaksättare, ger hopp om en hållbar framtid.
22. Matbröd
Författare: Anki Berg och Marcus Bodin
Titel: Tunnbrödet : en läcker historia
Förlag: Tunnbrödsakademin
Foto: Johan Gunséus, Olof Rosenius, Anki Berg, Sirpa Kärki (samt ytterligare 15 fotografer + arkivbilder från muséer)
Form: Anja Sundberg, FRI Reklam
Illustratör: Agneta Åkerlund
Motivering: Imponerande med en så tjock bok om vårt tunnaste bröd! Men här finns allt från tunnbrödets kulturhistoria till läckra recept, där Tunnbrödsakademin i text, foton, teckningar och recept främjar en av våra kulturhistoriskt mest spännande brödsorter.
23. Måltidsutensilier
Redaktör/utgivare: Dan Hallemar
Titel: Äta ute : svenska restauranger : arkitekturen och maten
Förlag: Arkitektur Förlag
Foto: Idha Lindhag
Form: Anna Tribelhorn
Motivering: Den första ingående studien av arkitekturens inverkan på restaurangupplevelsen, med både aktuella landvinningar och slitstarka klassiker – ett initiativ som manar till uppföljning!
24. Nordisk måltidslitteratur
Redaktör/utgivare: Bitte Westerlund
Titel: Smaka på Västnyland
Förlag: Slow Food Västnyland
Motivering: En imponerande kartläggning från ett av Finlands mest matglada och aktiva hörn, där det överallt tycks växa, jäsa, pysa och puttra i matförädlingens tecken. Med entusiasm och viss distans skildrar Bitte Westerlund en Slow Food-region med både framgångar och utmaningar.
25. Regional måltidslitteratur – 1:a pris
Författare: Elaine Asp och Anna-Britta Ståhl
Titel: Hävvi = självklart : sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp : Anna-Britta Ståhl berättar om den sydsamiska matens förutsättningar
Förlag: Hävvi Elaine
Översättning till sydsamiska: Anna Sofie Bull Kuhmunen
Foto: Bianca Brandon-Cox
Motivering: En lika magisk som modern tolkning av de traditionella sydsamiska rätterna och en kärleksförklaring till renen, naturen och dess håvor. Elaine Asp lär ut en livsstil för överlevnad i skogar och fjäll med fokus på kvalitet och hållbarhet. Läs, njut och begrunda!
26. Regional måltidslitteratur – 2:a pris
Författare: Viola Adamsson
Titel: Smakarv Hälsingland : tradition & trend
Förlag: Grenadine Bokförlag
Foto: Björn Lindberg (och 17 andra)
Form: Sara Stierna
Motivering: Viola Adamsson beskriver sitt hälsingländska matarv, där lokala ingredienser ger smak till både fest och vardag. Nygammalt – och dessutom helt rätt i vår kostmedvetna tid – med lite kärvt norrländskt stuk.
27. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger – Specialpris för serien
Redaktör: Maria Nilsson
Titel: Stockholm, New York, Berlin, Paris, Rom, Köpenhamn, Tokyo för foodisar.
Förlag: Natur & Kultur
Motivering: Denna utmärkta serie har hittills samlat sju kulinariska, högst personligt färgade stadsporträtt som tränger djupt in i matkulturerna och väcker ohejdbar aptit på att ta sig dit.
28. Social kompetens
Författare: Martina Haag
Titel: 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)
Förlag: The Book Affair
Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Form: Elina Grandin
Motivering: Med den här boken kommer du inte undan. Det går alltid att bjuda hem folk på middag. Här får du tips på den snabba, den billiga och den spontana middagen, men också hur du bjuder när du bor litet eller hur du får gästerna att göra jobbet. En bok som många av oss behöver.
29. Speciallitteratur – metod
Författare: Paul Kühlhorn
Bidragsgivare: Eva Liljefors
Titel: Friterat : konsten att fritera allt!
Förlag: Norstedts
Foto: Bianca Brandon-Cox
Form: Eva Liljefors och Paul Kühlhorn
Motivering: En pedagogisk djupdykning i frityrgrytan där vi får lära oss allt om denna kokkonst – allt går att fritera. Förutom pommes, munkar och chips friteras sushi, godis, ägg och glass. Det får oss att vilja prova!
30. Speciallitteratur – råvara
Författare: Martin Ragnar och Jens Linder
Titel: Krusbärsboken
Förlag: Ordfront Förlag
Foto: Martin Ragnar och Lina Eriksson
Form: Eva Jais-Nielsen
Motivering: En lärd, grundlig, underhållande och entusiasmerande skildring av krusbärets paradoxala tillvaro som både omhuldad symbol och outnyttjad resurs i det svenska bärlandskapet. Krusbärskräm åt alla!
31. Söta bakverk
Författare: Birgit Nilsson Bergström
Titel: Bara bullar – en bakläxa
Förlag: Isaberg förlag AB
Foto: Öyvind Lund
Form: Ann Olander
Motivering: Denna bok speglar bullar som kultur, konst och historia. En riktig bakbok med många nyskapande recept för oss, som har bullbak som hobby och avkoppling. En värdig hyllning till ett älskat bakverk.
32. Undervisningslitteratur
Författare: Magnus Albrektsson
Titel: Preppa som en kock
Förlag: Norstedts
Foto: David Back
Form: Pär Wickholm
Motivering: Vad krävs för att laga god mat? Intresse, kunskap och kärlek. Allt detta får man i stora mått i denna inspirerande och pedagogiska bok. Var nyfiken, ge inte upp och prova dig fram. Repetition är all lärdoms moder.
33. Vardagsmåltider
Författare: Hanna Olvenmark
Titel: Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok och planeten
Förlag: Ordfront Förlag
Foto: Ulrika Pousette
Form: Emilie Crispin Ekström
Motivering: En angelägen och efterlängtad bok av den ytterst sparsamma dietisten Hanna Olvenmark. Recepten är inspirerande och oväntat omväxlande och då rätten väl står på bordet smakar den så mycket mer än vad den kostar. Ett klart fynd!
34. Vardagsmåltider – Bästa översättning
Översättare: Louise Lundman och Sandra Medin
Författare: Yotam Ottolenghi, Tara Wigley och Esme Howarth
Titel: Simple
Förlag: Tukan förlag
Foto: Jonathan Lovekin
Motivering: Pålitlige brittisk-israeliske kocken Yotam Ottolenghi lagar färgstark vardagsmat med välkända ingredienser men nya smaker. Inte helvegetariskt men alltid med grönsakerna i centrum – middagen är räddad!
35. Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: Martin Nordin
Titel: Eld, rök, grönt : vegetariska rätter från grillen
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Martin Nordin och Oskar Falck
Form: Katy Kimbell och Li Söderberg
Motivering: Tillagning av grönsaker med eld och rök fördjupar smakerna och varierar måltiderna. En inspirerande bok fylld med grillexperiment, tips och idéer till vår tids mat.
36. Specialpris – Årets reportage
Författare: Emil Boss
Titel: Sydafrikanskt vin : en annorlunda vinbok
Förlag: Federativs förlag
Foto: Jonas Gratzer m fl.
Form: Ayman Osman
Illustratör: MJ Milbert m fl.
Motivering: Sannerligen en annorlunda vinbok som ställer obekväma frågor om priserna vi betalar för vin från länder med mängder av arbetskraft och hisnande låga löner. Exemplet Sydafrika illustrerar utmaningarna mot idén om Fairtrade, men också insikter och förståelse.
37. Bästa form
Formgivare: Fanny Holländer
Titel: Året på Gastrologik
Författare: Anton Bjuhr och Jacob Holmström
Förlag: Roos & Tegner
Redaktör/skribent/bidragsgivare: Anna Thanner och Anette Dieng
Foto: Erik Olsson
Motivering: Befriande fri från dekorationer och effekter. Vackra bilder, material och färger i kombination med en tydlig enkel och ren typografi, som bygger en självklar form.
38: Bästa foto
Fotograf: Jeanette Andersson och Stefan Sundström
Titel: Stefans lilla svarta : bokashi, biokol och bakterier
Författare: Stefan Sundström
Förlag: Leopard förlag
Form: Jeanette Andersson
Motivering: En högst levande bok om förmultningsprocessen. Aldrig har kompost, lera och bakterier varit vackrare. Bilder fyllda av humor, poesi, oväntade infall och en genuin passion för jorden – eller Jorden.
39. Bäst alla kategorier
Författare: Lotte Möller
Titel: Bin och människor
Förlag: Norstedts
Form: Annika Lyth
Motivering: Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!
Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Möller Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Charlotte Birnbaum Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm
Mikael Engblom Grafisk formgivare, Stockholm
Kris Johnson-Jones Matjournalist och författare, Stockholm
Stephan Rössner Medicine professor, författare, ledamot av gastronomiska Akademien, Stockholm
Malin Turunen Matjournalist och författare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm
Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.